denktank boom

Om ouder worden als nieuwe levensfase te benadrukken, is bij de afsluiting van het Nationaal Programma Ouderenzorg om ideeën gevraagd voor het ontwerpen van een nieuwe levenstrap. De traditionele levenstrap wordt vaak afgebeeld als een bordes met aan weerzijden een trap, waarbij de laatste levensfase steevast een trap naar beneden is. Dat is inmiddels veranderd: het leven gaat door en biedt onafhankelijk van leeftijd nieuwe ervaringen en uitdagingen. Het idee van kunstenaar Annemarie van Ulden bleek het beste bij deze visie te passen: een schilderij van een grote boom waarin mensen van alle generaties en uit alle geledingen van de maatschappij op de takken zitten.
De nieuwe levensboom is voor iedereen beschikbaar en mag vrij gebruikt worden, mits de kunstenares vermeld wordt.

degres des ages 1280pxlz

LogoAndersOud 211x159pxAnno 2018 staan we midden in grote veranderingen rond de organisatie van wonen, welzijn en zorg voor ouderen in hun thuissituatie. Langer zelfstandig thuis blijven wonen is de tendens, ook in toenemende mate van kwetsbaarheid. Maar wat hebben ouderen nodig om zich zo goed mogelijk thuis te kunnen blijven redden? En wat vraagt dit van professionals uit zorg, wonen, onderwijs, etc.?

Anders Oud 2030 is het ouderenprogramma in Noord- en Noordoost-Nederland dat wil bijdragen aan de zorg voor en welzijn van ouderen in dit gebied. Hun stem is hierbij leidend en hun ervaringen, wensen en behoeften rondom het gelukkig, gezond en vitaal ouder worden staan centraal. Dit vraagt om betrokken en persoonlijk contact in samenwerking tussen ouderen en professionals. Anders Oud 2030 speelt hierin een verbindende rol.

Via het Ouderennetwerk krijgen ouderen de mogelijkheid om mee te denken en te praten over hun toekomst, bijvoorbeeld via de regiotafels die wij organiseren. Dit zijn bijeenkomsten waar thema’s als eenzaamheid en medicijngebruik worden besproken in een groep met ouderen, professionals en andere geïnteresseerden. Zo vinden we samen oplossingen en kansen om zorg en welzijn te verbeteren.

Om zoveel mogelijk stemmen van ouderen te laten horen, komen wij graag met zoveel mogelijk mensen in contact. Want iedere stem heeft een andere kleur! Kijk voor contactmogelijkheden en meer informatie op https://www.andersoud2030.nl/ouderen/ouderennetwerk.

 

VertellerWimRoeleveld 1024px

Roodkapje groot modOp universiteiten wordt hard gewerkt aan onderzoek voor en met ouderen. Ook op de Rijksuniversiteit Groningen. Ouderen zelf kunnen hieraan een bijdrage leveren, door mee te doen aan het testen van instrumenten, apps en informatiemateriaal.
Dat kan op allerlei manieren. U kunt bijvoorbeeld meedoen aan Roodkapje, de Vitaliteitswijzer en een inventarisatie van Gezondheidsinformatie. Hoe dat kan, leest u hieronder.