logo windesheimv2aEnkele ouderen in Overijssel willen, samen met Hogeschool Windesheim ZELF onderzoek doen. Als onderwerp kozen ze voor “Ouder worden als import: Hoe doe je dat?”

OUDER WORDEN ALS IMPORT

Nederlanders verhuizen in hun leven steeds vaker. Dat betekent dat steeds meer mensen ouder worden in een plaats waar ze niet zijn opgegroeid. Meestal voelen ze zich thuis in hun nieuwe woonplaats. Tegelijkertijd is er het besef dat ze ‘import’ zijn, ook na 20-30 jaar. Wat betekent dat voor het ouder worden? Hoe ervaren deze ouderen dat? Welke kansen en beperkingen zien ze?
We zijn op zoek naar leeftijdgenoten die mee willen doen.

WAAROM ZELF ONDERZOEK DOEN?

Er zijn veel onderzoekers die wetenschappelijk onderzoek doen naar ouderen en oud worden in Nederland. Vaak werken zij samen met ouderen. Toch is het moeilijk voor onderzoekers om onderwerpen te kiezen die werkelijk belangrijk zijn voor ouderen. Ook blijft het een uitdaging om het onderzoek zo te doen dat de ervaringen van ouderen echt aan bod komen. Daarom doen op enkele plaatsen in Nederland ouderen zelf onderzoek. Wij willen ook uitproberen hoe dit werkt en wat het op kan leveren voor onszelf, voor studenten en voor onderzoekers.

WAT HOUDT MEEDOEN IN?

Als u mee wilt doen praten we u eerst bij over het hoe en wat.
We komen (ongeveer) elke 2 maanden bij elkaar op Hogeschool Windesheim om ervaringen uit te wisselen en volgende stappen te zetten. Die bijeenkomsten duren 90 minuten. De komende maanden ontwikkelen we een projectplan. Het onderzoek bestaat uit interviews van ongeveer 1 uur die de deelnemers zelf doen met mensen in hun eigen omgeving. De interviewers worden vanuit Windesheim getraind. Na de interviews werken we samen aan de analyses van de interviews.

WIE ZIJN WIJ?

Wij zijn oudere volwassenen uit verschillende plaatsen in de (zeer ruime) regio Zwolle. We zijn betrokken bij het onderwijs en het onderzoek van Hogeschool Windesheim, met name de opleidingen verpleegkunde en toegepaste gerontologie. Carolien Smits van het lectoraat (onderzoeksgroep) Innoveren met Ouderen is lid van de groep en brengt onderzoeksexpertise in.

MEER INFORMATIE?

Neem contact op met Anjo Geluk-Bleumink, lid van Denktank 60+ Noord en de O & O-groep (Ouderen & Onderwijs) van Windesheim op het volgende emailadres:

 

Denktanklogo300x87px