Aanraders van Anjo Geluk

cover fresias voorJannetje Koelewijn

De ouders van Jannetje Koelewijn zijn op sterven na dood als ze hun intrek nemen in het Bartholomeus Gasthuis, bij haar om de hoek. Maar daar bloeien ze weer op en zes jaar lang ziet ze hen bijna dagelijks. Ze bezoekt hun oude dominee, vergezelt hen naar de dokter, rijdt met ze naar Friesland om een opvouwbare scootmobiel te kopen en boekt tickets voor de trein naar Parijs. Ondertussen blijft ze naar hen kijken. Gaat er achter de tragedie van hun mislukte huwelijk een liefdesgeschiedenis schuil? Waarom floreerde de een zo bij het gereformeerde geloof en werd de ander erdoor verpletterd?
In meesterlijk getroffen scènes weet Jannetje Koelewijn twee levens te vangen: van haar vader die als potentaat over zijn gezin regeerde en van haar moeder die is vergeten dat ze was gescheiden. Fresia's voor mevrouw Brak is een ontroerend en beklemmend portret van een generatie die in volle vaart de sociale ladder beklom, en toont de worsteling die volgt wanneer uiteindelijk, onherroepelijk, de afdaling wordt ingezet.

Anjo: Als vanzelf las ik het boek als de 75-jarige, die van alles herkent in Jannetje’s vader en als dochter van een moeder die ook verdwaalde in haar hoofd. Enerzijds dat je voor je kinderen probeert te verbergen dat het hier en daar niet meer vanzelf gaat, je wilt niet weten dat je gevallen bent. Je bent eigenwijs en wilt de achteruitgang (nog) niet onder ogen zien. Anderzijds de zorgen om ouders die echt oud worden en voor wie je je hart vasthoudt, alleen al omdat ze gevaarlijke dingen doen. Koelewijn gaat op zoek naar de geschiedenis van haar gescheiden ouders, die vergeten zijn dat ze niet meer getrouwd zijn en begeleidt haar ouders tot hun dood. Ze verdiept zich in de achtergronden, de rol van het geloof, voert gesprekken met betrokkenen en schrijft er een liefdevol boek over. Ze doet dat op een bewonderenswaardige manier. In haar rol van dochter, die langzamerhand opschuift naar een soort moederrol, altijd geduldig en respectvol. Op de hoek wonend van het Utrechtse verzorgingshuis waar zij wonen, is ze op afroep beschikbaar om vooral haar vader te vergezellen naar zijn lunchadresjes, naar het ziekenhuis en op – vaak onverwachte - uitstapjes; ook als het eigenlijk niet meer gaat. Hij duikt ineens op als ze met haar moeder een afspraak met de specialist heeft en bemoeit zich zo hinderlijk met het gesprek dat hij bijna wordt weggestuurd. Het huwelijk tussen een gereformeerde, overheersende man en een ongelovige vrouw. Een vader als een open boek en een moeder van wie haar kinderen geen idee hadden van wat er met haar aan de hand is geweest. Toen het boek af was heeft ze het hen voorgelezen. De vader vond dat alles geweten mocht worden en de moeder wist het na een minuut al niet meer. Koelewijn: ‘ …zoals ik mijn hele leven geen idee heb gehad van wat ze dacht of vond.’

‘Fresia’s voor mevrouw Brak’ is een ontroerend, soms schrijnend en prachtig geschreven boek.

Auteur: Jannetje Koelewijn
Uitgever: Van Oorschot b.v.
Isbn:
9789028220072
Prijs: € 22,50

cover je keek te verMarjoleine de Vos wandelt elke dag een rondje vanuit haar huis in het Noord-Groningse Zeerijp. Onder een strakblauwe hemel, een grijs wolkendek of genadeloze regen, ze zijn er altijd: de akkers in bloei of kaal, de kraaien, de bomen in alle stadia van blad of niet blad, het kerkje van Eenum. Soms uien op het land, soms dollende hazen – alles is altijd hetzelfde en altijd anders.
Wat is het toch dat je zo kunt verlangen naar wandelen, vraagt De Vos zich af in Je keek te ver. Ze denkt na over het verschil tussen stad en platteland, de plek van cultuurlandschap in Nederland, over de kunst van het verliezen, landschapsleescursussen. En over hoe het hoofd zich verhoudt tot het lichaam. Kijk om je heen, moet je dan tegen jezelf zeggen. Niet de tijd in, maar over het land. Je keek te ver. Dat wat je zoekt is hier.

Anjo: ‘Wie zijn leesbril opzet, ziet meer in het landschap, sporen en tekens, het wordt almaar mooier onder de grote, de wisselende, de wijde Groningse lucht en nergens staat er zoveel geschreven als hier. Kijken we nog wel om ons heen? En wat zien we dan? Vaak zijn we in gedachten maar al te druk bezig, alsof je helemaal niet door een landschap loopt maar uitsluitend door je eigen bange, drukke hoofd. Kijk om je heen, moet je dan tegen jezelf zeggen. Niet de tijd in, maar over het land. Je keek te ver. Dat wat je zoekt is hier. Je keek te ver is een intiem boekje, met gedachten over het leven, het verlangen om te wandelen omdat dat wandelen, zegt Marjoleine de Vos, je uiteindelijk van jezelf bevrijdt. Geluk, hoop, wanhoop, ruimte, loslaten; ze komen allemaal voorbij in de tekst. Staande op de Eenumerhoogte, zegt ze, ‘als je daar staat en uitkijkt dan is het of je ook van binnen ruimer wordt en zolang je op doortocht bent, niet aangekomen, zonder haast, zolang is het leven eigenlijk wel uit te houden’. Een wandeling door het Groninger landschap, door het leven, ook jouw leven. Een boekje als een juweeltje, een cadeautje voor wie het hebben wil. Prachtig uitgegeven ook.

Auteur: Marjoleine de Vos
Uitgever: Van Oorschot b.v. 
Isbn:
9789028210325
Prijs: €12,50

cover de dag dat

BIBI DUMON TAK

Als haar zusje sterft komt Anna niet aan rouwen toe. Er moet een huis worden leeggeruimd, een testament worden uitgevoerd en er moet contact met de kinderen worden gezocht. Vooral dat laatste, want sinds de dag van Lize's uitvaart zijn haar kinderen onbereikbaar geworden. De mensen die Anna zouden kunnen helpen durven niet in te grijpen.

De dag dat ik mijn naam veranderde is een boek over macht en onmacht, over liefde en dood, rouw en wraak, geworteld in een waargebeurde familiegeschiedenis.

Bibi Dumon Tak schreef een indrukwekkend aantal boeken, voor kinderen en jongeren maar ook voor volwassenen. De meeste gaan over dieren, maar ze schreef ook over jongeren die met justitie in aanraking komen. Latino King bijvoorbeeld. En in 2006 schreef ze het kinderboekenweekgeschenk: Laika tussen de sterren. Ze kreeg ook drie Zilveren Griffels, onder andere voor Fiet wil rennen, dat ook Prentenboek van het jaar werd. Meer recent verschenen Siens Hemel en Laat een boodschap achterin het zand, samen met Annemarie van Haeringen.

 

Anjo: “Een boek dat je niet meer loslaat. Indringend wat het onderwerp betreft en goed en beeldend geschreven. Het is een waargebeurde familiegeschiedenis waarin ook trekjes te vinden zij die in elke familie min of meer spelen. Anna, de ik-figuur schrijft over haar jongere, dove zus en haar gezin. Over haar hechte band met Lize, haar ziekte, de behandelingen, haar zoontjes en de man bij wie ze wegloopt, maar die geen kans onbenut laat om wraak te nemen en contact met zijn zoontjes uit te sluiten. Hij wordt dan ook - meestal - niet bij zijn naam genoemd, maar ‘de man wiens naam ik niet zal noemen’ met telkens een andere toevoeging waaruit blijkt hoe Anna over hem denkt: ‘moge hij onder water verstrikt raken in wier’ bijvoorbeeld. Nadat Lize is overleden, blijft Anna brieven schrijven aan Lize’s zoontjes en ‘praat’ ze met Lize over wat er verder in de familie gebeurt. Ook over de ziekte van hun vader, zijn overlijden en uitvaart. Over haar moeder en broer. Erdoorheen spelen de familiekwesties, ook haar dubbele naam - van vaderskant - waar ze vanaf wil. Dat gaat zomaar niet, er moet een psycholoog aan te pas komen. Wat hebben ego en het vermogen om kwesties van de andere kant bekijken daarmee te maken? Het boek eindigt met hoop. Anna hoopt Lize’s zoontjes ooit nog eens te zien: ‘want hoop, dat is iets goeds, van alle dingen misschien het beste, en goede dingen, dat wist ik zeker, sterven niet.’ Een mooi uitgegeven aanrader!”

Titel: De dag dat ik mijn naam veranderde
Auteur: Bibi Dumon Tak
ISBN: 9789044542714
Uitgever: De Geus
Prijs: € 21,50

cover alfabetCharlotte Dematons

B is van badlaken waarop een broccoli in badpak de blauwe bergen bewondert, terwijl op de bloemetjesbank een broccoli in bikini hun bloemkooltje in zijn buggy bekijkt.
T is van tandarts - een teckel - die met een tang een tand trekt van een tyrannosaurus rex terwijl zijn toegewijde tandartsassistent - een tapir - toekijkt.
Alle letters van het alfabet en hun oneindige mogelijkheden vind je in dit prachtige boek vol verrassende vondsten. Iedere pagina is een weergaloos zoek- en ontdekfeest.
Probeer in de tekeningen ook de letters zelf te vinden, voor de dief ermee vandoor gaat!
Zie je welk voorwerp hij van bijna elke bladzijde meeneemt?

Anjo: “Een niet te missen boek! Niet alleen omdat er veel interviews over het boek en de maker – Charlotte Dermatons – zijn verschenen, maar een PAREL voor alle leeftijden! Je blijft kijken, zoeken, verzinnen. ‘Alfabet’ is een weergaloos kijk- en zoekboek, dat met humor, liefde, gevoel voor detail gemaakt is en prachtig getekend. Hoe verzin je het: een badkuip balancerend op een blauwe berg, met een banaan erin met een badmuts die met een badeend speelt … Een cavia bij een cementmolen, Sinterklaas in smoking. Verrassende vondsten! Voor elke letter heeft ze een plaat van twee pagina’s getekend met dingen die met die letter beginnen. De letterdief in zijn gestreepte pakje is de verbinding tussen de letters. Een boek om zelf van te genieten of met (klein)kinderen in op zoek te gaan. Je kunt een spelletje doen: wie heeft binnen twee minuten de meeste woorden met een M of gewoon je ogen uitkijken!”

Titel: Alfabet
Auteur: Charlotte Dermatons
ISBN: 9789089673275
Uitgever: Hoogland & Van Klaveren
P
rijs: € 24,90

Met ondersteunend materiaal: een website: www.alfabetboek.nl, een app, filmpjes, een lesbrief en een project van Kleuteruniversiteit

cover 575 haikoortsKees van Kooten

Op de vermaarde Bescheurkalender (1973-1986) van Kees van Kooten en Wim de Bie, publiceerde de eerstgenoemde af en toe een zogenaamde Haikoot. Haikoots waren en zijn schatplichtig aan de haiku – de Japanse versvorm van zeventien lettergrepen, gewoonlijk verdeeld in drie groepjes van respectievelijk vijf, zeven en opnieuw vijf woorden of lettergrepen. Waar de oorspronkelijke haiku overwegend gewijd was aan De Natuur, handelt een Haikoot over van alles en nog wat. Deze werkwijze resulteert in originele waarnemingen van ons aller doen en laten. 575 Haikoots is een ruime en bonte verzameling Haikoots, door Kees van Kooten zelf voorzien van passende foto's.

Anjo: “Een boek waarvan de inhoud én de vorm fantastisch mooi zijn. Van Kooten schrijft dat Haikoots alle hoeken en gaten van onze samenleving becommentariëren, zowel binnen en buiten. ‘Haikoots verstouten zich bovendien hun zeventien lettergrepen nu en dan van een toelichtende foto of illustratie te voorzien.‘ en hij hoopt ‘dat u lust en zin heeft om ze, wellicht hardop voorlezend, een voor een te savoureren.’ Haikoots is een prachtig, origineel vormgegeven boek, vol miniatuur-waarnemingen en bijpassende foto’s. Een meesterwerkje. Smullen voor taalliefhebbers. Een van de foto’s is een stukje voorkant van een geruit mannenshirt: de knoopjes los, een knoopsgat verticaal, het andere horizontaal. De bijbehorende Haikoots:

het knoopt al zo ruk

waarom dat laatste gaatje

dan ook nog eens dwars?

En er zijn er nog 574! Een boek om jezelf op te trakteren en om vaak cadeau te geven. En om een voor een te savoureren natuurlijk.”

Titel: 575 Haikoots
Auteur: Kees van Kooten
ISBN: 9789463360968
Uitgever: De Harmonie                                                                                                                                                         Prijs: € 19,90-hardcover

cover het zal je moederKarin Bruers

‘Het zal je moeder maar wezen’ is een tragikomische, maar ook ontroerende roman over de verwoestende kracht van dementie. De onderlinge verhoudingen binnen Karins familie komen op scherp te staan wanneer moeder naar een verzorgingshuis moet. Ze is vierentachtig en dementerend. Drie van de vijf kinderen overdrijven echter haar ziektebeeld waardoor ze plots op een gesloten afdeling terechtkomt. Als Karin haar daar helemaal in paniek aantreft, besluit ze moeder te ontvoeren en in haar eigen huis onder te brengen. De rest van de familie is woest. Het is het begin van een ruzie met het lot van moeder als inzet. Maar plots je moeder vierentwintig uur per dag om je heen hebben, blijkt echter ook niet gemakkelijk. Zeker niet als ze denkt dat haar dochter Karin een tante is, en haar zoon een zus.

Karin Bruers is schrijfster en cabaretière. Ze toerde inmiddels met vijf solovoorstellingen door het land, is lid van de Comedytrain en bedenker van de Socialsofa en Socialsalon.

Anjo: “Een autobiografische roman over een moeder die, vanaf de dag dat haar man wegliep en haar met vijf kinderen achter liet en nooit meer iets van zich liet horen, alleen voor haar gezin zorgde. Een gezin dat uit elkaar valt in twee kampen, aangevuld met partners en (klein)kinderen. Tijdens de onderlinge ruzies gaan ze elkaar te lijf, schelden ze elkaar de huid vol, met hun dementerende moeder als inzet. De crematie maakt daar definitief een einde aan; Karin: ‘Ik hoorde er niet meer bij, voelde me ook niet thuis bij hen. Ik twijfel nu of ik dat überhaupt ooit heb gedaan. Mijn enige echte thuis werd op dat moment verbrand.’ De tragische gang van de moeder, uiteindelijk eindigend op een plek met goede zorg; daaromheen bekvechtende kinderen die elkaar letterlijk de haren uit het hoofd trekken, heftig ruziën over financiële zaken en voortdurend hatelijkheden uitwisselen. Getouwtrek binnen families over ‘wat het beste is voor moeder’ is een bekend gegeven en wordt geloofwaardig beschreven. De gevolgen kunnen desastreus zijn. Al die scheldpartijen eromheen, gesprekken waarbij redelijkheid ver te zoeken is en die nergens toe leiden, maken het voor mij af en toe ongeloofwaardig. Een familie voor Het Familiediner!”

Titel: Het zal je moeder maar wezen
Auteur: Karin Bruers
ISBN: 9789048826865
Uitgever: Lebowski
Prijs: € 19,99

cover wij knippen de windNotities van een overgrootmoeder  Deborah Campert

Anjo: “Een boek als een cadeautje. Vol met notities van overgrootmoeder Deborah, ook wel Poom genoemd door achterkleindochter Vera Mae. Van deze Vera is de titel ook afkomstig. Oma en Vera – toen tweeëneenhalf- zwaaien met dunne plastic staafjes. Oma: ‘Vera, wat zijn we aan het doen?’ Vera: ‘Wij knippen de wind.’

De cursiefjes, observaties of notities gaan over Vera, over Remco en dochter Frederique, over oud zijn, over het leven en wat haar daarin opvalt. Het zijn stukjes uit brieven, dagboeken en het zijn stuk voor stuk voor stuk juweeltjes. Geen boekje om achter elkaar uit te lezen, maar af en toe een pagina en … van te genieten. Van de verbondenheid tussen oma en kleindochter, herkenning, troost en de blik van een overgrootmoeder met levenservaring én een open blik. ‘Wij knippen de wind’ is een mooi uitgegeven boekje, een prachtig cadeautje of om voor jezelf te kopen en onder handbereik neer te leggen. En vaak open te slaan!“

Titel: Wij knippen de wind
Auteurs: Deborah Campert
ISBN: 9789403183305
Uitgever: De Bezige Bij
Prijs: € 18,99

cover een keer doenEen persoonlijke zoektocht naar sterven, het grootste taboe in ons leven

Barbara van Beukering

We weten maar één ding zeker in ons leven en dat is dat we op een dag doodgaan. Toch stoppen we de gedachte hieraan bij voorkeur zo ver mogelijk weg. Toen de ouders van Barbara van Beukering ongeneeslijk ziek waren, wilde haar vader er niet over praten, terwijl haar moeder heel bewust alle tijd nam om afscheid te nemen van haar dierbaren. Hierdoor realiseerde Van Beukering zich dat de manier waarop je afscheid neemt van het leven grote impact heeft op je nabestaanden. Ze combineerde haar eigen ervaringen met openhartige verhalen van nabestaanden over de dood van hun dierbare en sprak ook met diverse deskundigen: oncologen, euthanasieartsen, rouwdeskundigen en stervensbegeleiders.

Anjo: “Van Beukering neemt de lezer mee op een persoonlijke zoektocht die begon toen haar beide ouders waren overleden. Zo beschrijft zij haar eigen ervaringen, de gesprekken met deskundigen en met nabestaanden. Net als bij ‘Kruip nooit achter een geranium’ is de aanleiding een eigen, dringende vraag: hoe is het om oud te worden? En bij dit boek: wat, als de dood in zicht is? Je kunt het maar één keer doen is ‘een persoonlijke zoektocht naar sterven, het grootste taboe in ons leven’, zoals de ondertitel aangeeft. Je kunt maar een keer dood gaan, maar op heel veel verschillende manieren met het levenseinde omgaan. Zelf, maar ook met degenen voor wie de dood nadert; ouders, andere naasten. Als deskundigen heeft zij zes mensen gevraagd die in hun dagelijks leven als professional met de dood omgaan: Bert Keizer en Contance de Vries –zij werken nu allebei bij het Expertisecentrum Euthanasie- , Ineke Koedam –Landelijk Expertisecentrum Sterven-, Casper van Eijck –oncologisch chirurg-, Manu Keirse – psycholoog en deskundig op het gebied van rouwverwerking- en longarts Sander de Hosson. Hun reacties worden door het hele boek verwerkt. Verder bestaat het uit ervaringen, overwegingen en vragen van de auteur en de ervaringen van nabestaanden van BN-ers, onder meer van: Max van Weezel, Hugo Claus, René Gude, Renate Dorrestein en Jos Brink. Ik heb me net als bij het vorige boek afgevraagd wat hierbij de meerwaarde is van BN-ers. Los daarvan: ik vind dit boek een aanrader: breed opgezet, open, omdat het de (ook onuitgesproken) vragen, het verdriet, de angst en het gemis van lezers verwoordt. Ook en juist een boek voor deze tijd, omdat we in de coronacrisis met onze neus op de feiten worden gedrukt en het meer dan ook belangrijk is om na te denken over het eigen sterven. Nadenken en erover in gesprek gaan en dan ook vastleggen wat je wensen zijn. Het klopt wat Bert Keizer aangeeft: ‘Van Beukering beschrijft zowel de vertrekkenden als de achterblijvers in hun tragiek, onhandigheid, verdriet en humor. Ze slaagt er terloops ook in om een beetje les te geven over hoe we onze gedwongen aftocht iets van draaglijkheid en soms zelfs grandeur kunnen geven.’”

Titel: Je kunt het maar één keer doen
Auteurs: Barbara van Beukering
ISBN: 97890003721
Uitgever: Spectrum
Prijs: € 20,99

cover Goeie ouwe GeorgeMeg Rosoff en Georgien Overwater

Het is crisis, thuis bij de familie Appeltje. Nadat moeder heeft besloten yogalessen te nemen, is het leven voor de rest van het gezin één ongeorganiseerde janboel. Er wordt geen eten meer klaargemaakt, de vuile was blijft liggen en de kinderen komen elke dag te laat op school. Totdat George in beeld komt, een op het oog wat passieve hond, die zijn organisatorische taken evenwel buitengewoon serieus blijkt te nemen!

Anjo: ’Er is in de kinderboekenhoek van boekhandels en bibliotheken zoveel moois te vinden voor alle leeftijden. Ik ga er af en toe kijken of zet een kinderboek op mijn verlanglijstje. ‘Goeie ouwe George’ is zo’n boek. Door de prachtige tekeningen en de beginzin was ik verkocht: ‘Het besluit van George om de Appeltjes te adopteren was niet het verstandigste besluit van zijn leven.’ De Appeltjes zijn een probleemgezin en dat past niet moeiteloos in een hondenleven, maar George is in het hondentehuis voor de Appeltjes gevallen. Er kwamen een plan A, B en C. en mede dankzij zijn ingebouwde wekker met bijbehorende blaf werden de Appeltjes een voorbeeldig gezin. Een heerlijk boek, prachtig geïllustreerd en geweldig om voor te lezen.

 

Titel: Goeie Ouwe George
Auteurs/illustrator: Meg Rosoff en Georgien Overwater
ISBN: 9789089673084
Uitgever: Hoogland & Van Klaveren
Prijs: € 14,95

cover 10jaarcadeaueen nieuwe aanpak om langer gezond te leven, David van Bodegom & Rudi Westendorp

Anjo: ‘Een klein boekje, dat antwoord geeft op de vraag of het écht mogelijk is om jezelf – of een ander – tien gezonde levensjaren cadeau te doen, zoals de titel van dit boek belooft? Verouderingsartsen David van Bodegom en Rudi Westendorp delen hun belangrijkste inzichten over ouder worden, gezondheid en vitaliteit. Voor een deel zijn ze ook te vinden in hun eerdere uitgaven. De nieuwe aanpak gaat uit van de vier v’s: verwijderen, vervangen, vermijden en voorbereiden. Haal bijvoorbeeld de koektrommel weg bij het koffieapparaat en vervang hem door een schaal appels. Vermijd ongezonde prikkels en loop een straatje om als je fastfoodketens op je vaste route passeert. Drink eerst een paar glazen water voordat je naar een borrel gaat. Grote kans dat je het dan bij een glas wijn laat. Geen opgeheven vingers in dit boek, maar – zeggen de auteurs – kleine, slimme aanpassingen. In huis en daarbuiten: op het werk, in de supermarkt, de wijk. Met als uitgangspunt wie zijn dagelijkse omgeving aanpast, gaat ander gedrag vertonen. Bijvoorbeeld: je eet of drinkt minder als van kleinere borden eet en kleine, hoge glazen gebruikt. Staande vergaderen duurt korter en is gezonder. En zo zijn er tientallen tips & tricks die in het boek op tegeltjes staan. We weten allemaal dat we vaker de trap moeten nemen, minder tv moeten kijken, dat een gewone fiets gezonder is dan een elektrische en dat je door een hond te nemen vaker buiten komt. Het lijken open deuren, maar het is de kunst om veel van die nudges, kleine aanpassingen van de omgeving, in je dagelijkse routine in te passen. Langdurig volgehouden zorgen ze voor een langer gezond leven. Ja, zeggen Van Bodegom en Westendorp dus als antwoord op de vraag of het echt waar is wat ze beloven en de sleutel daartoe ligt in onze omgeving. Geen crashdiëten, niet elke dag naar de sportschool, maar iedere dag een koekje minder, twintig minuten meer slaap of tien minuten extra fietsen hebben op termijn echt belangrijke gezondheidseffecten. Oma had gelijk: rust, reinheid en regelmaat en vooral dat laatste.
Een handig boekje met een duidelijke aanpak. Ook leuk als cadeautje. En dan vergeef ik de auteurs de af en toe wat potsierlijke ‘tegeltjes’: ‘online wordt boodschappen doen minder impulsief’ (we zouden toch meer lopen?) of ‘wie snacks in porties naar de woonkamer brengt, knabbelt minder’ (meteen maar een kleine portie doen?) of ‘de verhuizing naar een levensloopbestendige woning uitstellen, houdt je jong’ (hoezo?).’

Titel: 10 jaar cadeau
Auteur: David van Bodegom & Rudi Westendorp
ISBN: 978904540127
Uitgever: Atlas Contact, Amsterdam
Prijs: € 12,50

 

cover uitelkaarUIT ELKAAR  Bette Westera en Sylvia Weve

In Uit elkaar behandelen Bette Westera en Sylvia Weve met hun gedichten en illustraties op een luchtige manier het thema echtscheiding. Een troostend, ontroerend en verrassend kinderboek.
Echtscheiding is een thema dat in helaas veel kinderlevens aan de orde is. In het boek Uit weten de auteurs dit moeilijke onderwerp op een luchtige en speelse manier te behandelen. Van de eerste prille verliefdheid tot de fase van scheiding en daarna nieuwe gezinssituaties, die ook voor veel plezier kunnen zorgen.
Wat deze uitgave nog specialer maakt is de bijzondere uitvoering. De pagina's van het boek worden Japans (aan de voorzijde) gevouwen. Deze vouw blijft intact: zo is het mogelijk om tekst en illustraties over de rand van de pagina's door te laten lopen.
Uit elkaar is opnieuw een prachtig boek van het veelbekroonde duo Westera en Weve. Eerder maakten zij al de boeken Aan de kant, ik ben je oma niet!, bekroond met een Gouden Penseel en Vlag & Wimpel van de Griffeljury, en Doodgewoon, bekroond met een Gouden Griffel, een Vlag & Wimpel van de Penseeljury, de Gouden Poëziemedaille én de Woutertje Pieterseprijs. In 2019 werd Sylvia Weve voor haar indrukwekkende en veelzijdige oeuvre bekroond met de prestigieuze Max Velthuijs-prijs. Bette Westera viert in 2019 haar 20-jarig schrijverschap vol mooie, grappige, ontroerende en prijswinnende boeken.

Anjo: ‘’weer een regelrechte aanrader van het gouden duo Westera/Weve. Een in alle opzichten fantastisch boek: de uitvoering met de ‘dubbele’ gevouwen pagina’s en de gedichten, die altijd ontroeren, maar nooit sentimenteel zijn en de geweldige vormgeving. ‘Uit elkaar’ kun je veel breder opvatten dan uit elkaar gaan bij een echtscheiding. Er zijn allerlei momenten in het leven waarbij uit elkaar en bij elkaar een rol spelen met soms ingewikkelde en hilarische gevolgen van dien. Het boek is dan ook voor iedereen een cadeautje. Een feestje! Een cadeautje!’

Saar

Ik ben van hem.

Zij is van haar.

Dat ging best goed,

Maar toen kwam Saar.

En Saar is van

hen allebei.

Half zus van haar,

Half zus van mij.

Nu zijn wij half

En Saar is heel.

Wij vinden dat

Een beetje veel

Titel: Uit Elkaar

Auteurs: Bette Westera & Sylvia Weve

ISBN: 9789025771706

Uitgever: Gottmer                                                                                                                                                             Prijs: € 22,99