coverHethuisvol homepage

Titel: Het huis vol; een geschiedenis van het naoorlogse grote gezin

Auteur: Anita Terpstra

ISBN: 9789048842537

Uitgever: Hollands Diep, Amsterdam

Prijs: €19,99

Een geschiedenis van het naoorlogse grote gezin
In 2015 kregen vrouwen gemiddeld 1.66 kinderen. Honderd jaar eerder waren dat er nog 4.45. Echtparen die rond 1870 trouwden, kregen gemiddeld zelfs 8 kinderen.'Haar leven lang is Anita al gefascineerd door de jeugd van haar ouders, die beiden opgroeiden in een groot naoorlogs gezin. Haar moeder was een van veertien en haar vader een van zeven kinderen. Hoe was het om op te groeien in zo'n groot gezin? Was het gezellig om zoveel broers en zussen te hebben of kwamen ze aandacht tekort? Hoe werden alle monden gevoed en kinderen gekleed, hoe werd de orde bewaakt, wie nam welke rol op zich en hoe ging het er op school aan toe? En hoe werd het huishouden gerund zonder elektrische apparaten?
Het huis vol is het indrukwekkende verhaal van het grote gezin in naoorlogs Nederland en is rijkelijk voorzien van historische beelden en anekdotes over het leven toen.
Anjo Geluk:
‘ Anita Terpstra kennen we van haar thrillers - Nachtvlucht, Anders en Samen, dat voor een Gouden Strop is genomineerd. Het huis vol is een familiegeschiedenis die ook nog eens een mooi breder tijdsbeeld weergeeft van de naoorlogse periode. De persoonlijke verhalen worden afgewisseld door informatieve hoofdstukjes zoals: vernoemen, lijfstraffen, kleding, ‘moetje’, het ritueel van de schoonmaak. Herkenbare thema’s voor naoorlogse generaties. Terpstra beschrijft een bestaan in een wereld die in haast niets meer op die van ons lijkt, terwijl die periode nog maar zo kort achter ons ligt. Verschillen in opvoeden, de manier waarop ouders en kinderen met elkaar omgingen, de rolverdeling, je plaats in de kinderrij, kinderen van de rekening en lievelingetjes; hartvochtige vaders en bemiddelende moeders die voor een haast onmogelijke taak stonden. Of daarvoor kozen? Wat betekent je jeugd in een groot gezin voor je latere leven, ook de onderlinge band tussen volwassen broers en zussen? Herkenning, ook als je ouders zoals die van Anita, niet afkomstig zijn uit een groot gezin. De foto’s versterken de tekst: de – vaak zelfgemaakte - kleding, de grote strikken in het haar van de meisjes, de stijve trouwfoto, schoolfoto’s. Een rijk boek, een aanrader! Het enige minpuntje is dat de foto’s erg flets overkomen op de gebruikte papiersoort van het boek.’