boekomslag kruip

Titel: Kruip nooit achter een geranium

Auteur: Barbara van Beukering

ISBN: 9789000353507

Uitgever: Het Spectrum bv, Houten

Prijs: €19,99

Kruip nooit achter een geranium - Barbara van Beukering
Met anekdotes en adviezen van: Hedy d'Ancona, Marjan Berk, Noraly Beyer, Ireen van Ditshuyzen, Coot van Doesburgh, Annemarie Jorritsma, Neelie Kroes, Ans Markus, Nelleke Noordervliet, Annemarie Oster, Jacquelien de Savornin Lohman, Wouke van Scherrenburg, Gerdi Verbeet en Olga Zuiderhoek
Als je vijftig wordt, is je blik opeens gericht naar de andere kant; die van ‘de ouderen'. In de vorige eeuw was dat een spookbeeld. De kinderen waren het huis uit, je man zag je niet meer staan, je had geen baan en geen uitgebreide schare vriendinnen. Niet voor niets raakten vrouwen tijdens de overgang massaal in een midlifecrisis of depressie. Als je nu vijftig wordt, ziet de toekomst er heel anders uit: de zeventigplussers om ons heen staan middenin het leven. Ze genieten met volle teugen van hun vrijheid. Ze zijn verlost van de zorg voor hun kinderen en verlost van bewijsdrift. Ze gebruiken botox, hebben talloze bezigheden, een groot sociaal netwerk, en nemen een nieuwe knie als dat nodig is.
Barbara van Beukering (journalist, oud-hoofdredacteur van o.a. Het Parool) gaat in Kruip nooit achter een geranium op zoek naar de eerste generatie vrouwen die oud wordt zonder het te zijn. Ze houdt zichzelf en haar rolmodellen van de huidige generatie zeventigers een spiegel voor: hoe is de vrouw van boven de vijftig veranderd in de afgelopen honderd jaar? En hoe kun je met die kennis een leuk (én gezond, sociaal, geestig, geliefd, slim en mooi) oud mens worden?
Anjo Geluk:
‘ Ik zou bijna achter de geraniums kruipen na het lezen van dit boek! Alsof oud zijn verboden terrein is. Oud worden zonder het te zijn … het ultieme doel?! Terwijl het bevrijdend is niet meer jong te hoeven zijn, je stand op te houden; niet met botox, jonge kleding en ooglidcorrecties. Voor de duidelijkheid: dat is wat anders dan onverzorgd rondlopen!
Wat is er mis met oud zijn? Barbara van Beukering heeft tijdens haar sabbatical haar (vrouwelijke) rolmodellen uitgenodigd voor een gesprek over ouder worden en is met hen (of bij hen) gaan lunchen. In haar boek combineert ze de thema’s die tijdens die gesprekken aan bod komen met eigen ervaringen, haar familie en haar eigen gezin. Ze vergelijkt de verschillen tussen en binnen de generaties en destilleert daaruit gaandeweg de manier waarop zij zelf oud zou willen worden. Aan de ene kant weet ze: elke generatie doet het op zijn eigen manier; anderzijds ontdekt ze: het kan op een gezonde, sociale, geestige, geliefde, slimme en mooie manier. Dat is een hele geruststelling. Het lijkt erop alsof Van Beukering daarnaar op zoek is: gerust gesteld wil worden; je hoeft niet oud te zijn en oud worden valt best mee. Is dat wat je krijgt als een vijftiger haar eigen spookbeeld (oud worden) onderzoekt of was de auteur tot andere conclusies gekomen als ze had doorgevraagd en ook minder luchtige thema’s had besproken? Wat is nu echt moeilijk, lastig aan oud worden, hoe zie je de toekomst, hoe bereid je je daarop voor, hoe zie je het levenseinde en hoe ga je om met ziekte en verlies? Ook als je een leuk oud mens wilt zijn? ’