Een persoonlijke zoektocht naar sterven, het grootste taboe in ons leven - Barbara van Beukering
We weten maar één ding zeker in ons leven en dat is dat we op een dag doodgaan. Toch stoppen we de gedachte hieraan bij voorkeur zo ver mogelijk weg. Toen de ouders van Barbara van Beukering ongeneeslijk ziek waren, wilde haar vader er niet over praten, terwijl haar moeder heel bewust alle tijd nam om afscheid te nemen van haar dierbaren. Hierdoor realiseerde Van Beukering zich dat de manier waarop je afscheid neemt van het leven grote impact heeft op je nabestaanden.
Ze combineerde haar eigen ervaringen met openhartige verhalen van nabestaanden over de dood van hun dierbare en sprak ook met diverse deskundigen: oncologen, euthanasieartsen, rouwdeskundigen en stervensbegeleiders.
Anjo: “Van Beukering neemt de lezer mee op een persoonlijke zoektocht die begon toen haar beide ouders waren overleden. Zo beschrijft zij haar eigen ervaringen, de gesprekken met deskundigen en met nabestaanden. Net als bij ‘Kruip nooit achter een geranium’ is de aanleiding een eigen, dringende vraag: hoe is het om oud te worden? En bij dit boek: wat, als de dood in zicht is? Je kunt het maar één keer doen is ‘een persoonlijke zoektocht naar sterven, het grootste taboe in ons leven’, zoals de ondertitel aangeeft. Je kunt maar een keer dood gaan, maar op heel veel verschillende manieren met het levenseinde omgaan. Zelf, maar ook met degenen voor wie de dood nadert; ouders, andere naasten. Als deskundigen heeft zij zes mensen gevraagd die in hun dagelijks leven als professional met de dood omgaan: Bert Keizer en Contance de Vries –zij werken nu allebei bij het Expertisecentrum Euthanasie- , Ineke Koedam –Landelijk Expertisecentrum Sterven-, Casper van Eijck –oncologisch chirurg-, Manu Keirse – psycholoog en deskundig op het gebied van rouwverwerking- en longarts Sander de Hosson. Hun reacties worden door het hele boek verwerkt. Verder bestaat het uit ervaringen, overwegingen en vragen van de auteur en de ervaringen van nabestaanden van BN-ers, onder meer van: Max van Weezel, Hugo Claus, René Gude, Renate Dorrestein en Jos Brink. Ik heb me net als bij het vorige boek afgevraagd wat hierbij de meerwaarde is van BN-ers. Los daarvan: ik vind dit boek een aanrader: breed opgezet, open, omdat het de (ook onuitgesproken) vragen, het verdriet, de angst en het gemis van lezers verwoordt. Ook en juist een boek voor deze tijd, omdat we in de coronacrisis met onze neus op de feiten worden gedrukt en het meer dan ook belangrijk is om na te denken over het eigen sterven. Nadenken en erover in gesprek gaan en dan ook vastleggen wat je wensen zijn. Het klopt wat Bert Keizer aangeeft: ‘Van Beukering beschrijft zowel de vertrekkenden als de achterblijvers in hun tragiek, onhandigheid, verdriet en humor. Ze slaagt er terloops ook in om een beetje les te geven over hoe we onze gedwongen aftocht iets van draaglijkheid en soms zelfs grandeur kunnen geven.’”
Titel: Je kunt het maar één keer doen
Auteurs: Barbara van Beukering
ISBN: 97890003721
Uitgever: Spectrum
Prijs: € 20,99