logo platformpouwer2

Ouderen aan de knoppen LogoZIF

Een webinar over digitalisering en ouderen

4 december 2020 van 10.00 – 11.30 uur

Op 4 december organiseert Platform Pouwer een tweede webinar, die ditmaal in het teken staat van digitalisering en ouderen. Het webinar van 18 september over Vitaal ouder worden smaakte namelijk naar meer. Wat betekenen deze onderwerpen voor ouderen en welke wensen en behoeften hebben zij daarbij? De huidige tijd heeft veel online ontwikkelingen versneld, en kunnen ouderen deze goed genoeg bijbenen?

Het webinar

Tijdens het webinar zullen onder andere Louise Meijering (Hoogleraar RUG), Wouter Heijne (Biblionet) en Nicole Wigbold (onderzoeker UMCG) aan het woord zijn en actieve ouderen (onder andere Coen van de Heuvel en Bert Kolk) die participeren in de Ouderendelegaties en de Raad van Ouderen reflecteren vanuit hun eigen ervaringsdeskundigheid. Tevens staat een digitale handreiking die het Zorg Innovatie Forum ontwikkelt over digitalisering bij ouderen centraal. Mooie voorbeelden uit de praktijk zullen niet ontbreken. Daarnaast is er aandacht voor de persoonlijke gezondheidsomgeving en wordt de samenwerking tussen ouderen en studenten van het Noorderpoort belicht.

Zoals u van ons gewend bent vanuit het eerste webinar, zullen we ervoor zorgen dat presentaties kort en bondig zijn en u veel te weten komt over dit thema.


Aanmelden?

Bent u nieuwsgierig geworden en wilt u graag deelnemen? Meldt u dan voor 28 november aan via en wij zorgen dat u de link waarmee u kunt deelnemen, krijgt. Een paar dagen van te voren wordt de link naar het webinar (dat via Microsoft Teams plaatsvindt) verzonden. Wacht niet te lang, en meldt u snel aan. Deelname aan het webinar is gratis.

 

gesprekCatshuisgrootOp 22 september was er een gesprek op het Catshuis tussen Mark Rutte, Henk Reinen, die Minister Hugo de Jonge verving – en 8 ouderen en twee begeleiders.

Anjo Geluk, lid van de Raad van Ouderen die de Minister van VWS adviseert en voorzitter van Denktank 60+ Noord was hierbij een van de genodigde ouderen:

Het was een geanimeerd, ook van de kant van de gastheren goed voorbereid gesprek in een ontspannen sfeer en een prachtige omgeving. Op de achtergrond gastvrouwen, obers en een chauffeur die mij van het station haalde.

‘Acht ouderen, twee begeleiders (een dochter en een echtgenote) en ook de communicatiemedewerker (v) van AZ was erbij: een heel gemêleerd gezelschap. Na een welkomstwoord over het doel van het gesprek en iets over de geschiedenis van het Catshuis kregen we (rondje) allemaal het woord over onze ervaringen tijdens de coronacrisis. Ik heb natuurlijk over het werk van de Raad van Ouderen gehad: de verschenen adviezen/brieven in coronatijd; het advies (voorbereiding op de laatste levensfase) dat donderdag wordt gepresenteerd en het onderhanden advies over de crisis. Rutte is daarover ook bijgepraat door Henk Reinen, die ons werk (‘gedegen adviezen’) heeft toegelicht en geprezen als bijdragen aan het beleid van VWS. Ook over mijn andere activiteiten in relatie tot corona heb ik iets verteld: zoals de Denktank, de Zorggroep in deze regio en activiteiten in Overijssel. En ik heb natuurlijk het Webinar(ZIF/POUWER)over de nieuwe Gezondheidsnota vermeld. Rutte was geïnteresseerd, vroeg door en vertelde ook persoonlijke ervaringen. Het laatste onderdeel ging over de/een tweede fase. Wat moet zeker niet meer en wat juist wel? Wat ook nadrukkelijk een plaats kreeg: de lockdown in de verpleeghuizen, ICT/beeldbellen, het wegvallen van activiteiten, leeftijdsgrenzen, jong & oud, laaggeletterdheid (communicatie), de ervaringen van migrantenouderen, nadenken over de laatste levensfase (IC) …

De middag werd afgesloten met een foto voor het Catshuis; tijdens het gesprek zijn ook foto’s gemaakt. We werden tijdens het gesprek getrakteerd op een mini-high tea. Ik had er geen tijd voor helaas (volle mond …). Rutte wel!

We gingen naar huis met een kartonnen Torentje met notitieblaadjes.’

logo raadvanouderenv2Vandaag wordt het advies 'Voorbereiden op het Levenseinde' dat de Raad van Ouderen op verzoek van de minister van VWS heeft geschreven aangeboden aan de directeur-generaal van het ministerie.

Objectieve informatie op een centrale plek is de belangrijkste voorwaarde om de voorbereiding op het levenseinde makkelijker te maken. Eén plek met informatie en standaardwilsverklaringen die aangepast kunnen worden aan persoonlijke wensen. 
De Raad van Ouderen adviseert ook om een landelijke bewustwordingscampagne te starten, over het ouder worden in de volle breedte, waarbij het levenseinde een belangrijk onderdeel is.

Ga naar het advies en de kern van het advies in beeld