mooi leven

Titel: Mooi leven

Auteur: Sjoerd Kuyper

ISBN: 9789089672292

Schilderijen: Margje Kuyper

Uitgever: uitgeverij Hoogland & Van Klaveren

Prijs: €17,50

Sjoerd Kuyper: De schilderijen van Margje in dit boek zijn alle buiten gemaakt: op de Antillen, aan de grote rivieren, maar vooral in en rond Bergen. Ik was daar ook en schreef gedichten in het zand langs de kant van de weg, op terrassen in de schaduw of in het volle sterrenlicht. We keken naar hetzelfde maar zagen iets anders. Een pen of een paletmes - dat is een wereld van verschil. In verf verdwijnt de tijd, taal is van tijd gemaakt. Margje zoekt de ziel van het landschap, die schildert ze. Ik zoek in het landschap de ruimte. Zo groot dat al mijn tijd er in past en ik die in één blik kan overzien. Dan schrijf ik van liefde en steeds vaker van dood. We leggen niets vast, we voegen toe. Mooi leven - geen constatering maar een streven.

Anjo Geluk:
‘ Sjoerd Kuyper kennen we vooral als kinderboekenschrijver. Hij is al meer dan 40 jaar schrijver van veel meer dan 40 kinderboeken, die vaak bekroond en soms ook verfilmd zijn. Als dichter en schrijver voor volwassenen is hij – onterecht – minder bekend. Mooi leven is tot stand gekomen vanuit de samenwerking van Sjoerd en Margje Kuyper: dichter en schilder. Het boek is opgedragen aan hun kinderen. Sjoerd geeft hierboven precies weer hoe ze werkten.

Het titelgedicht: Mooi leven

Je kijkt en wie je was kijkt mee
met wie je zal zijn naar de sneeuw
waar die voor altijd valt en blijft
in woorden, op een schilderij -
een oogopslag, een eeuwigheid.

Mooi leven is een aandachtig boek voor kijkers, voor aandachtige kijkers. Mooi leven als streven, als werkwoord. Een boek dat indruk maakt, door de tekst, door de beelden, maar ook door de prachtige vormgeving! Het gaat over liefde, over dood, en over verlangen. Voorbeeldig is het woord dat voor mij bij het geheel past. Alles klopt! Als cadeau dus een aanrader! Ik ga op zoek naar meer werk voor volwassenen van Sjoerd Kuyper.’