cover eikwashierBibi Dumon Tak & Marije Tolman

In de middenberm van de A58 bij Ulvenhout staat een zomereik. Hij staat er al 180 jaar en is misschien wel de bekendste boom van Nederland. Liefkozend wordt hij de ‘troeteleik’ genoemd en in 2018 werd hij verkozen tot boom van het jaar. De eik kwam tot wasdom op een 19e-eeuws landgoed met een groot landschapspark eromheen.

Prins Bernhard woonde er korte tijd en ook koningin Wilhelmina.
Maar met de aanleg van de A58 veranderde alles. Alle eiken werden gekapt, alleen die ene eik mocht blijven staan. Nu razen er dagelijks duizenden auto’s langs hem heen. En het worden er steeds meer. Daarom moet de eik wijken voor extra asfalt. Wat dat betekent vertelt de eik aan zijn beste vriend: de gaai die hem dagelijks bezoekt.

Anjo: ‘Met bomen is iets bijzonders. Natuurlijk, ze zijn bijzonder! Vooral de oude, dikke en grote. Hun hoogte, bladerdak en dikke stam zijn indrukwekkend. Bomen kunnen troost bieden, een herdenkingsplaats, herkenningsplek of schuilplaats zijn. Bijvoorbeeld ‘de boom die alles zag’, ter nagedachtenis vaan de Bijlmerramp in de Bijlmer. Er zijn mensen met een lievelingsboom, verliefde stelletjes die hun initialen in een boom kerven; er zijn zelfs bomenfluisteraars.
De zomereik uit dit boek heeft een bijzondere status als troeteleik. Hij heeft contact met vogels en andere dieren die bezoekjes aan hem brengen. Helemaal op de hoogte blijft de eik door zijn wortels: door het www, het ‘wortelwijdeweb’. Een ondergronds vertakt netwerk waarmee alle bomen ter wereld met elkaar in contact staan. Dat gebeurt via het wortelkoor. De gaai en de boom hebben dagelijks contact.
Hoewel ze wat mopperig met elkaar omgaan, merk je dat er een diepe vriendschap tussen hen ontstaat. Gaat de boom het afleggen tegen de vooruitgang: steeds meer en snellere auto’s? Gaat het lawaai het winnen van de stilte? Wie zijn er belangrijker, bomen of auto’s?
Dit boek is het kinderboek voor de Maand van de Filosofie. En dat komt goed uit omdat het vol zinnetjes staat om over na te denken of over door te praten. Bijvoorbeeld: hoe is het om je leven lang op een plek te staan? Een discussie tussen de eik en de gaai, maar ook een vraag voor ons. De boom vindt: “wie stilstaat ziet meer, let maar op.” Nog een uitspraak van de boom: ”Iets meemaken is erg, maar toekijken is soms nog erger.”
Een boek om bij stil te staan. Voor jong en ouder. Voor thuis en in de klas.

Een prachtig boek is dit. En ook nog eens mooi in zwart wit geïllustreerd door Marije Tolman. Gefotografeerde bomen en alles daar omheen is getekend.

Titel: De eik was hier
Auteur: Bibiu Dumon Tak en Marije Tolman (illustraties)
Uitgever: Querido
ISBN:
9789045125329
Prijs: € 9,99