cover gierigekoningGodfried Bomans en Thé Tjong-King
In het oeuvre van Godfried Bomans nemen de sprookjes een bijzondere plaats in. Ook in het herontdekte De gierige koning kon Bomans zijn rijke fantasie naar hartenlust uitleven. Thé Tjong-Khing aarzelde geen moment toen hem werd gevraagd dit verhaal te illustreren. ‘Het is een grote eer om een onbekend Bomanssprookje van beelden te voorzien, zeker eentje met een donker randje.’ In het sprookje brengt de slotenmakerszoon, niet bang voor de duivel en zijn oude moer, de geschiedenis tot een goed einde.


Godfried Bomans was vele jaren de meest gelezen auteur van Nederland. Hij heeft ruim 60 boeken geschreven, maar tijdens zijn leven weinig literaire erkenning gekregen. Zijn werk kenmerkt zich door een groot gevoel voor humor en een onslijtbare ironie.
Prachtig sprookje van Godfried Bomans dat oorspronkelijk onvoltooid verscheen in Werken II en dateert uit 1935. De voltooide versie werd onlangs gevonden bij Harry Prenen. Vandaar nu deze feestelijk uitgave die op magnifieke wijze werd geïllustreerd door Thé Tjong-Khing. Het behoeft geen nader betoog dat het ook in dit verhaal draait om de moralistische boodschap, waarbij het goede zegeviert over het kwade.

Anjo: ‘Een sprookje zoals een sprookje hoort te zijn. Over een gierige koning, die op twee hovelingen na, zijn hele hofhouding heeft ontslagen: de oude slotenmaker en de oude smid. Hij slaapt op zijn geld, dat elke dag wordt geteld. Zelf verroeste spijkertjes en weggesprongen broodkruimels en pluisjes werden bewaard … Op een dag kwam de dood langs. Hoe kon de koning de dood tegenhouden? Nieuwe sloten en een dikke, ijzeren deur zouden niet helpen. Er moest een oude oom van de slotenmaker aan te pas komen om advies te geven. Uiteindelijk en via omwegen overwint het goede al het kwade, inclusief de koning met zijn gierigheid. Met natuurlijk: ‘’…en zij leefden zeer gelukkig.” De tekst van het sprookje is gemoderniseerd en van fantastische illustraties voorzien door Thé Tjong-Khing; het boek is prachtig uitgevoerd. Op de achtergrond hoorde ik Godfried Bomans met zijn karakteristieke stem het verhaal vertellen. Een boek voor jonge en oude sprookjesliefhebbers!‘

Titel: De gierige koning
Auteur/illustrator: Godfried Bomans, Thé Tjong-King
Uitgever: Sunny Home
ISBN: 9789077780046
Prijs: € 22,99margin-right: 11px