cover morrisDe jongen die de hond vond
Bart Moeyaert & Sebastiaan Van Doninck (illustraties)

De hond van Morris oma heet niet toevallig Houdini. Het dier is een meester in ontsnappen. Morris moet de berg bij oma’s huis op om de hond te zoeken. Maar net als hij met de hond in zijn armen aan de tocht naar huis begint, valt de sneeuw met bakken uit de lucht. Van het ene op het andere moment staat de jongen er enkeldiep in. Boven op de berg snijdt de noorderwind. Het dal lijkt erg ver weg. Tot overmaat van ramp doet Houdini nog eens wat ze het liefste doet: ervandoor gaan. Morris weet zich even geen raad. Maar dan verschijnt in al dat wit ineens een jongen met een grote mond, met naast zich een reusachtige ram.
Dit verhaal is vrieskoud en hartverwarmend tegelijk. Met illustraties in kleur van Sebastiaan Van DoninckAnjo: “Op het eerste gezicht deed dit boekje me denken aan een van de verhalen van W.G. van der Hulst van vroeger: ‘Het huisje in de sneeuw ’of ‘Voetstapjes in de sneeuw. Zoiets. Mooie, warme kerstverhalen! Maar van Bart Moeyaert verwachtte ik ook diepgang en dat klopte. In de bergen is Morris op zoek naar oma’s hond Houdini. Onderweg komt hij een grote, stugge jongen tegen met een levensgrote ram. Op zoek naar eten. Dat is natuurlijk nergens te vinden. Ze schuilen voor de sneeuwstorm en uiteindelijk vallen ze in slaap. Een spannend verhaal met een goede afloop, maar meesterverteller Bart Moeyaert laat zien dat ogenschijnlijk heel verschillende jongens lotgenoten zijn, met elk hun eigen achtergrond en verdriet. Een ontroerend verhaal. Als Morris en de jongen in de bijtende kou op de grond liggen hoort Morris een sniffend geluid. De jongen lag met zijn rug naar hem toe. Zijn schouders schokten. Morris:

‘Als iemand zo stil mogelijk probeert te huilen, moet je niet vragen of hij huilt. En ook niet waarom. Huilen gebeurt. Omdat je bang bent bijvoorbeeld, of alleen.’

Het boek staat vol met prachtige zinnen. Zinnen om in te lijsten, om over na te denken. Dit boek is een pareltje. En voor wie Bart Moeyaert nog niet kent: de Vlaamse auteur schrijft proza en poëzie voor volwassenen en kinderen. Zijn werk is bekroond met onder meer een Zilveren Griffel, de Vlaamse Cultuurprijs voor Jeugdliteratuur en de Gouden Uil. In Zweden werd hem de Astrid Lindgren Memorial Award toegekend. Een boek om mee te beginnen bijvoorbeeld: ‘Jij en ik en alle andere kinderen’ (de verzamelde verhalen en kindergedichten).”

Titel: Morris
Auteurs: Bart Moeyaert & Sebastiaan Van Doninck (illustraties)
Uitgever: Querido
ISBN: 9789045128177
Prijs: € 17,99