Vonne van der Meer
Het is 2024. De broers Richard en Arthur vinden na de dood van hun vader op zijn aanwijzingen een enorme nalatenschap. Een erfenis die zo groot is dat ze hun verdere leven kunnen doen wat ze willen. Ze moeten er wel iets goeds mee doen. Richard, die architect is, bouwt het Vaarwelhotel. Een soort levenseindekliniek, waar mensen in de winter van hun leven kunnen sterven als ze genoeg van het leven hebben. Er blijkt veel behoefte aan te zijn. Zijn broer Arthur, die psychiater is, twijfelt. Is dit wel de goede weg? Zijn aarzeling heeft te maken met Gloster, een figuur uit Shakespeare's King Lear, die dood wil, maar diep van binnen uiteindelijk toch ook niet.
Is dat niet bij veel ouderen het geval? Zouden ze/we een andere keuze maken in een veilige, liefdevolle omgeving? Arthur laat aan de overkant van het Vaarwelhotel Gloster House bouwen voor de twijfelaars aan hun doodswens: een tweede-leven hotel, waar het de gasten aan niets ontbreekt; aandacht, zorg en kunst zijn in ruimte mate aanwezig zijn. Geen wonder dat de gasten steeds vaker afzien van de zelfgekozen dood. Gloster House is een ouderenparadijs waar de ‘laatstewilpil’ wordt vergeten en men weer opbloeit. Het is 2024 en er is een ‘klaar-met-leven’-wet en de verdwijnpil is vrij beschikbaar. En de samenleving? Achter op het boek: ‘Wie steeds maar hoort dat hij deel uitmaakt van een plaag, gaat dromen van zijn eigen einde.’
Anjo Geluk:
Een boek over een heel actueel thema, dat in 2024 speelt, maar ook nu volop in de belangstelling staat. Ook zonder een vrij-verkrijgbare pil van Drion en een klaar-met-levenwet. Wat doen we met onze bejaarden? Met de ouderenzorg? Wat als ouderen zich eenzaam en overbodig voelen? ‘Als een schimmelend kaasje onder een beslagen stolp’, zoals een van de personages in het boek het uitdrukt. Is de stap naar een zelfgekozen einde dan een goed alternatief? Of moeten we het zoeken in liefde, kunst, aandacht en zorg, zoals in Gloster House. De mensen die in de hotels van de broers verblijven doen dat op de kosten van Arthur en Richard. In werkelijkheid zal dit een probleem zijn. Wie betaalt dat? Maar ‘Winter in Gloster House’ is een roman …. Een prachtig, meesterlijk geschreven boek over een onderwerp waarmee we allemaal te maken hebben of krijgen. Een onderwerp over individuele keuzes, maar uiteindelijk of juist allereerst een maatschappelijk thema, waarvoor we zelf, vooral als ouderen, aandacht moeten vragen.
Vonne van der Meer, Winter in Gloster House
ISBN: 9789025446222
Uitgever: Atlas Contact, Amsterdam
Prijs: €17,99