hendrikgroenweb

Het nieuwe geheime dagboek van Hendrik Groen, 85 jaar.

We kennen Hendrik Groen van zijn eerste dagboek ‘Pogingen iets van het leven te maken’.
Samen met zijn vriend Evert en de andere leden van de Oud-maar-niet-dood-club, - Omanido - probeert Hendrik zijn laatste levensjaren in een verzorgingshuis in Amsterdam-Noord zo aangenaam mogelijk te maken. Van tijd tot tijd valt het Hendrik zwaar om de moed erin te houden. Gelukkig heeft hij de pen weer opgepakt. Met de hem zo kenmerkende charmante, ironische humor neemt hij de medebewoners, de directie, zijn vrienden en de ouderdom in het algemeen op de korrel, waarbij hij zichzelf zeker niet spaart. Dat leidt tot hilarische, herkenbare, verdrietige situaties.

Anjo Geluk:
Het leest als een spannend boek en verveelt nergens. Tussen de regels door vertelt Hendrik ook over zijn overleden dochtertje en over zijn vrouw en lijkt het alsof het moeizame en vermoeiende van het oud worden, het verlies, de last van zijn lijf, de ongemakken en het zorgelijke meer en meer tussen de regels door piepen. Maar dan is er Evert en de andere leden van Omanido die hem oppeppen en met wie hij geweldige uitstapjes organiseert: naar restaurants met buitenlands eten, de Huishoudbeurs, Brugge. Hilarisch én treurig. De clubleden houden elkaar op de been. Totdat Evert dood gaat. Dan helpt zelfs het door Evert geschreven en ingelijste briefje ‘NIET PIEPEN, GROEN, ACTIE!!!’ soms niet meer. Maar er komen na een strenge ballotage nieuwe clubleden en de pilletjes van de dokter helpen ook. Komt er een vervolg op de dagboeken? Groen is van plan een roman te gaan schrijven en er is ook een verjaardagskalender voor de liefhebbers. Er komt een nieuw jaar aan, zegt Hendrik Groen tegen zichzelf, je moet het weer zelf doen. Het leven heeft geen zijwieltjes. ‘Vooruit met de geit, zolang er leven is.’

Een geweldig boek! Een aanrader! Niet alleen voor ouderen zelf, om een spiegel voorgehouden te krijgen, maar ook voor jongeren en een must voor iedereen die in de (ouderen)zorg werkt of gaat werken.

Zolang er leven is, het nieuwe geheime dagboek van Hendrik Groen, 85 jaar
ISBN: 9789029090766
Uitgever: Meulenhoff, Amsterdam
Prijs: €19,99; ook als E-book