cover vrolijkvervalHedy d’Ancona

Niet te ontkennen, in de huidige samenleving is jong in en oud out. De aanpak van de corona-epidemie omhelsde die visie door ouderen meteen te bestempelen als kwetsbaar en knuffelhongerig. Een woud van treurwilgen dat je moet beschermen tegen uitsterven. Jongeren moesten hun school en studie, hun sociale bestaan, inleveren om oma en opa in leven te houden.


Hedy d’Ancona, politica en activiste voor vrouwenrechten, kreeg genoeg van die stereotypering van zichzelf en haar leeftijdsgenoten.
Tijd voor een tegengeluid. In Vrolijk verval relativeert ze het zieligheidsstempel en bekritiseert ze de zachte uitsluiting. Van de angstaanjagendheid van de ouderdom blijft weinig over in deze grappige en scherpe observaties van hun dagelijks leven.

Anjo: ‘’ ‘Verheug je op je oude dag en als je hem bereikt heb je de plicht er iets van te maken.’ Zegt d’Ancona. Plicht en verantwoordelijkheid, discipline ook! Werkdrift en ambitie, worden genoemd. Ouderenemancipatie! Tussen alle vrolijkheid, ontdekte ik een lijn in dit boekje. Een heel serieuze ondertoon, die je best een aanklacht zou kunnen noemen, tegen de samenleving, maar ook tegen onszelf: wij ouderen worden niet op voet van gelijkheid behandeld, maar met fluwelen handschoentjes naar het randje geduwd tot onze wankele pootjes het niet meer kunnen houden en we eroverheen vallen. Maar wat stellen we daar tegenover. D’Ancona: ‘tijdens die valpartij hoor ik lotgenoten roepen: Doe jij nog wat?‘ Hè? Hoezo, denk ik dan? Waarom zouden we niet gewoon meedoen, ambities waarmaken? Niet achteroverleunen, je talenten, ervaringskennis en onbedwingbare lust om de wereld te veranderen en beter te maken nooit met pensioen laten gaan. Verval? Natuurlijk, maar geen enkele reden om bij de pakken neer te zitten! Een heerlijk boekje met cursiefjes, columns en prachtige illustraties. Een ideaal cadeautje, ook voor onszelf!”

Titel: Vrolijk verval
Auteur: Hedy d’Ancona
Uitgever: Nijgh & Van Ditmar
ISBN:
978908810638
Prijs: € 12,50