cover defilosoofenzBarbara Stok
Ze had het leven waar anderen van droomden. Maar ze nam een radicaal besluit.
Dit is het verhaal van Hipparchia, een van de eerste vrouwen die filosoof werd. Het speelt in Griekenland in de vierde eeuw voor onze jaartelling.

Hipparchia reist met haar broer naar Athene om kennis te maken met de rijke zoon van een vooraanstaande familie aan wie ze hoopt uitgehuwelijkt te worden.

Dan ontmoet ze een filosoof die als een zwerver leeft. Naarmate het huwelijk dichterbij komt, raakt ze steeds meer in de ban van de denkbeelden en levenswijze van deze Crates.
Hipparchia behoorde tot een filosofische stroming in de oudheid die een minimalistische levensstijl uitdroeg en zich tegen alle maatschappelijke rangen en standen, normen en conventies keerde. De tegendraadse ideeën van deze dappere vrouw van 2300 jaar geleden zijn juist in deze tijd weer actueel. De keuzes waar Hipparchia voor komt te staan zijn eeuwen later ónze keuzes.

Anjo: ‘Een boek dat leest als een sprookje, met alle elementen die daarbij horen: er was eens … Het is een goed, spannend verhaal, met onverwachte wendingen en natuurlijk een gelukkig einde.
Barbara Stok maakte eerder autobiografische stripboeken over haar eigen leven - Je geld of je leven – bijvoorbeeld. Later Vincent over Van Gogh. in 2015 verscheen De omslag, over het leven van de kunstenaar H.N. Werkman. Aan ‘De filosoof, de hond en de bruiloft’ werkte ze vijf jaar. 
Het zijn allemaal ‘graphic novels’: stripromans of beeldromans met grafische en beeldende elementen. In 2009 won ze de Stripschapsprijs voor haar oeuvre. Voor haar nieuwe boek reisde ze samen met haar man Ricky van Duuren, die de digitalisering en de inkleuring van haar boeken verzorgde, naar Griekenland om te kijken waar Hipparchia heeft geleefd. Dat deed ze om de kleuren, de bomen en de bergen te zien en zo dichterbij de hoofdpersoon te komen. In Thessaloniki en Rome bezocht ze archeologische musea om een beeld te krijgen van het dagelijks leven van toen. Ze las over de oude Grieken en bestudeerde onder meer een naslagwerk over vrouwelijke filosofen in de oudheid. Ze schrijft: ‘In bijna elk detail in dit boek zit een zoektocht, van het flesje waar de parfum in zit tot de opbrengst van de slaven in de zilvermijnen. Achter elke zin die Crates uitspreekt, schuilt het uitvoerig doorspitten van citaten.’ Zo is het Stok gelukt om langzamerhand de wereld van Hipparchia te scheppen. Om een graphic novel te maken als een meesterwerk. Het is in alle opzichten een fantastisch boek: de tekst, het verhaal, het prachtige tekenwerk. In de toelichting achterin vertelt ze hierover en geeft ze een selectie van extra wetenswaardigheden. Het boek is ook nog eens prachtig uitgevoerd: het juiste formaat, het mooie omslag, de moderne tekeningen op het schutblad (een grapje). Een aanrader om te lezen, je ogen uit te kijken en ook om voor te lezen en samen te bekijken: een lees-, kijk- en denkboek. 

Stok bleef zich interesseren voor de filosofie, en schrijft zich daarom af en toe in voor een vak aan de universiteit in Groningen. ‘Ik probeer één vak per jaar te doen, ik heb bijna het eerste jaar gedaan. Nou, als ik dan tachtig ben, ga ik afstuderen.’

Ik verheug me alweer op een nieuwe ‘Barbara Stok’!

Titel: De filosoof, de hond en de bruiloft
Auteur: Barbara Stok
Uitgever: Nijgh & Van Ditmar
ISBN: 9789038803616
Prijs: € 24,99
cover defilosoofenz az