cover hemelrijkChris de Stoop
Een aangrijpende kroniek over besmetting, schuld en schaamte
In Hemelrijk vertelt Chris de Stoop het onthutsende verhaal van een zorgcentrum – Hemelrijck - dat, na het bezoek van een sinterklaas, catastrofaal door coronabesmettingen getroffen wordt.
In het hart van de Kempen, op de hei, breekt een helse tijd aan wanneer een zorgcentrum na het bezoek van de goede Sint – Guido - getroffen wordt door corona.

De Sint, mantelzorger voor zijn oude moeder, wordt als ‘superverspreider’ bestempeld en is een moment lang wereldnieuws.
Honderden verzorgingshuizen kampten met grote uitbraken, duizenden bejaarden stierven als vliegen, maar dit waargebeurde verhaal van een mantelzorger roept indringende vragen op over wat er echt gaande was. Hoe is het als je goed wilt doen maar kwaad aanricht? Wat is de nasleep van schuld en schaamte? Waarom is de ene mens minder mens dan de andere?
Chris de Stoop, zelf jarenlang mantelzorger, met ook een coronadode onder zijn naasten, brengt een kroniek van het drama, vermengd met zijn eigen familie-ervaringen. Een persoonlijk, ontroerend portret van binnenuit.

Anjo: ‘We lezen: “Van de ene generatie op de andere werd er niet meer thuis maar in het tehuis ‘afgeleefd’. Toen de moeder van Chris viel, werd alles anders. Zij werd een andere moeder, hij een andere zoon. Aan elkaar geklonken door de mantelzorg. Hij zorgde zoveel mogelijk voor zijn stokoude moeder, terwijl hij zelf nog thuiswonende kinderen had.” Hij voelde zich soms gesandwicht tussen zijn moeder en kinderen. Het gaf hem ook het gevoel ertoe te doen. Iets terug te kunnen doen. Had zijn moeder hem niet gemaakt, gezoogd en grootgebracht? Hij had haar achtergelaten in de stad waar een oude boerin nooit zou kunnen aarden. Als mantelzorger wilde hij immers een warme mantel voor haar zijn. Dat wilde mantelzorger Guido ook. Hij dacht er goed aan te doen als sinterklaas Hemelrijck aan te doen, maar bleek zelf corona te hebben en veel bewoners en personeelsleden daarna ook. Sneltesten waren toen niet beschikbaar voor bezoekers. Wat volgde was een drama, met Kerstmis als dieptepunt met vijf doden op een dag. De Stoop vertelt minutieus wat er gebeurde en welke impact dit op alle betrokkenen had: bewoners van verpleeghuizen die alleen stierven, raamvisites en ouderen die daar niets van konden begrijpen. Al lezend kruip je in de huid van Guido en Chris. Wat mij in dit boek daarnaast ook bijzonder trof was de manier waarop ze mantelzorger waren, de moeder-zoon relatie, wat die voor hun inhoudt, de wederkerigheid – jij hebt voor mij gezorgd, ik moet nu voor jou, mijn moeder, zorgen. Weliswaar niet door haar in huis nemen, maar toch. Zorg tot het einde. Een intiem boek, dat tot nadenken stemt. Ook omdat wij allemaal moeten leren van de pandemie en de manier waarop ook wij zijn omgegaan met bewoners van verpleeghuizen. Een ingetogen, mooi geschreven boek.’

Titel: Hemelrijk
Auteur: Chris de Stoop
Uitgever: De Bezige Bij
ISBN: 9789403194707
Prijs: € 21,99