cover gewonnenjaren - heldere inzichten over hoe wij ouder worden - Dorly Deeg

"Gewonnen jaren' van Dorly Deeg is een verfrissende kijk op het ouder worden.
Oud worden is normaal, laat ‘Gewonnen jaren' zien. De ouderen van nu hebben vele levensjaren gewonnen ten opzichte van vorige generaties. Maar gelúkkig en prettig oud zijn, hoe doe je dat? Sinds 1991 doet Dorly Deeg onderzoek naar het functioneren van ouderen op lichamelijk, cognitief, emotioneel en sociaal terrein. Welke functies veranderen met het ouder worden, en wanneer? Hoe behoud je het plezier in het leven? Worden we op dezelfde manier oud als onze ouders? En hoe kunnen we ons welbevinden zo lang mogelijk behouden?


Met "Gewonnen jaren' biedt Dorly Deeg een andere kijk op ouder worden. Het welbevinden in iedere "oudere” levensfase staat voorop: wat levert plezier op en waar hangt dat vanaf? Haar boodschap: er is geen "toverpil' om veroudering tegen te gaan; je kunt er wél mee leren omgaan.

Dorothy Joan Hardy (Dorly) Deeg (1950) is emeritus hoogleraar aan de Vrije Universiteit Amsterdam. In 2001 werd ze hoogleraar Epidemiologie van de veroudering en ze werd vooral bekend als directeur (sinds 1991) van de Longitudinal Aging Study Amsterdam (LASA). Aan dit onderzoek werden verscheidene publicaties ontleend en gewijd. Prof. dr. D.J.H. Deeg werkte mee aan tientallen artikelen op haar vakgebied.

Anjo:Gewonnen jaren is een in alle opzichten helder boek: overzichtelijk, logisch ingedeeld en goed geschreven. Een degelijk, nuchter boek ook, want gebaseerd op het LASA-onderzoek waarvoor grote aantallen ouderen – meer dan 5000 - langdurig zijn/worden onderzocht op vele aspecten van het ouder worden. Het boek berust net als het LASA-onderzoek op vier pijlers: lichamelijk, cognitief, sociaal en emotioneel functioneren van ouderen, met welbevinden als het centrale thema. Als je op zoek bent naar een boek met recepten om jong te blijven, omdat 70 het nieuwe 50 zou zijn, moet je een ander boek aanschaffen, maar als je goed geïnformeerd aan een nieuwe levensfase begint, vragen hebt en op je eigen manier de weg wilt vinden en wilt doen wat bij je past, is het een geweldig boek. Juist de degelijke, overzichtelijke en nuchtere kijk spreekt aan en overtuigt. Het boek begint niet voor niets met een citaat van Adriaan Morrien (1996): Wanneer wij ouder worden, verandert ons lichaam geleidelijk in een lichaam met hulpstukken en een gebruiksaanwijziging.

Gewonnen jaren is een compleet boek De lopende tekst wordt onderbroken door verhalen uit de praktijk, intermezzo’s en af en toe een grafiek. Voorin het boek een gedetailleerde inhoudsopgave. Achterin het boek vind je een register, een literatuurlijst en een lijstje met handige websites. Dankzij deze functies is het boek ook een opzoek- of terugzoekboek. Ook het brede perspectief – demografische ontwikkelingen, oud worden in de samenleving – ontbreekt niet. Wat betekent dat voor jou als individu? Van anderen afkijken hoe zij het doen en dan je eigen weg kiezen en vooral niet vergeten daarbij je zegeningen te tellen. Met dit boek als vraagbaak en naslagwerk heb je een betrouwbare gids.

Voor wie meer wil weten over het LASA-onderzoek: www.lasa-vu.nl

Titel: Gewonnen jaren
Auteurs: Dorly Deeg
ISBN:
9789026338021
Uitgever: Ambo/Anthos, Amsterdam
Prijs: € 22,99 (ook in E-book versie verkrijgbaar)