Een serenade aan de mens - Arnon Grunberg & Thé Tjong-Khing ‘Onze liefde overwint alles,’ zeggen mevrouw en meneer Knoblauch wanneer ze een piepklein zoontje met acht beentjes krijgen, ‘we houden van hem zoals hij is.’ Maar de buitenwereld heeft haar bedenkingen. Is hij een medisch wonder? Onder de titel Wit privilege met zeven benen wordt hij tentoongesteld in het Stedelijk Museum. Toch wil het met zijn maatschappelijke acceptatie niet vlotten. Nadat de ouders hun spaargeld kwijtraken aan een alternatieve genezer, ervaart de jongen in Ter Apel barmhartigheid, misschien ook dankzij zijn vader, die hem heeft voorgehouden: waarheid is wat de mensen willen horen. Uiteindelijk overwint de liefde inderdaad alles, maar altijd anders dan je denkt. Arnon Grunbergs satirische vertelling, in de geest van Rabelais, is ook een zachtaardig commentaar op kunst, cultuur, ideologie en maatschappij. Thé Tjong-Khing zorgde voor de illustraties – zeker zo speels als de tekst.
Anjo: ‘Allereerst een prachtig uitgegeven boek, met veel liefde gemaakt: linnen kaft, glanzende omslag, mooi lettertype en natuurlijk meesterlijke makers. Een gouden combinatie! Trouw en De Volkskrant noemden het in hun recensie een grappig of zelfs het grappigste boek van het jaar. Is het wel grappig? Hoewel het misschien zo oogt: het is in ieder geval geen kinderboek. Wat is het dan wel? Ik vind het een fijnzinnige, satirische vertelling met lijntjes naar de actualiteit en veel doordenkertjes. Met veel humor, maar grappig? Nee!
De aanstaande ouders, meneer en mevrouw Knoblauch, horen van de gynaecoloog dat hun zoontje Mom misschien wel zo klein ter wereld zal komen dat ze een vergrootglas nodig hebben om hem te zien. Zo erg blijkt het niet te zijn, maar hij heeft wel acht beentjes. De ouders willen er geen ruchtbaarheid aan geven, de gynaecoloog wel. Zelf hoopt hij op een optreden bij Eva Jinek. Zo zit de vertelling vol met karikaturen, persiflages: de gynaecoloog die - belust op sensatie - de pers zoekt, een Chinese wetenschapper die in Mom ‘de nieuwe mens’ ziet, de alternatieve genezer die Moms wiegje naar Italiaans restaurant laat ruiken, koning Willem Alexander, Ter Apel … Intussen is Mom zijn achtste beentje verloren, afgebroken. Vandaar Zevenpoot. Uiteindelijk vlucht Mom voor de liefde van zijn ouders. Dat is zijn vluchtverhaal. “De rest is uitleg”, zegt hij. We krijgen geen enkele afbeelding van Mom te zien. Of toch, onder de garnalenkroketten op een van de prachtige illustraties zijn nog net zeven pootjes zichtbaar. En achterin het boek op een ‘Karel Appel’-achtig schilderij, dat op een schildersezel staat, staat Mom, met zeven beentjes. Hij had model gestaan voor de kunstschilder in wiens huis hij uiteindelijk terecht komt. Zevenpoot is een bijzonder boek en de combinatie van tekst en illustraties maakt het meesterlijk.’
Titel: Zevenpoot
Auteur: Arnon Grunberg & Thé Tjong Khing
ISBN: 9789021487267
Uitgever: Querido
Prijs: € 23,99