cover een geschiedenis vanAnnegreet van Bergen 
In Een (ongewone) geschiedenis van doodgewone dingen beschrijft bestsellerauteur Annegreet van Bergen met vlotte pen de geschiedenis van alledaagse voorwerpen, die verrast en verbaast. Zo was de studentenrevolte van de jaren 60 onmogelijk geweest zonder stencilmachine en luidde de introductie van de koelkast het einde in van de melkboer. Annegreet van Bergen brengt in 45 essays een ode aan haar meest favoriete uitvindingen, zoals papier, het kunstgebit, de praatpaal en de elektrische boor. Met een voorwoord van Maarten van Rossem.



Anjo: “De afgelopen jaren schreef Annegreet van Bergen columns over gewone voorwerpen en de kleine revoluties zie ze veroorzaakten. Deze columns zijn gebundeld tot dit aardige, interessante boekje. ‘Wie had er willen ruilen met zijn voorouders’ is de eerste vraag van de auteur in de inleiding’. Als het om de beschreven alledaagse dingen gaat, ik in ieder geval niet. Inderdaad, een standbeeld voor de wasmachine, voor de printer, vaccinaties en ananas voor iedereen. Ik herinner me dat ananas zo bijzonder was, dat het alleen op hoogtijdagen werd gegeten. Ik weet nog dat we actiefolders moesten afdrukken op de stencilmachine. Altijd vlekken … en dat de tekst van notulen op een ‘moedervel’ werd getypt. Argwaan tegen nieuwe dingen is van alle tijden. De moeder van Ad (1935) wilde geen radio. Met tien kinderen om haar heen had ze genoeg radio’s om haar heen, vond ze. Zestig jaar geleden was er maar een radiostation dat popmuziek uitzond: radio Luxemburg. Doen we er nu alles aan om onze eigen tanden zo lang mogelijk te behouden, in 1981 had meer van de helft van de Nederlanders tussen 45 en 65 jaar een kunstgebit: liever een kunstgebit dan een echt gebit! Daar had je geen omkijken naar. Een prachtig, met humor en persoonlijke ervaringen geschreven boekje, met mooie foto’s en een heldere lay-out. Een aanrader als cadeautje!“

Titel: Een (ongewone) geschiedenis van doodgewone dingen
Auteur: Annegreet van Bergen
ISBN:
9789085716679
Uitgever: Historisch Nieuwsblad, Utrecht                                                                                                                                                     Prijs: € 15,-