cover geheimschildpadwat dieren ons leren over lang leven David van Bodegom

In "Het geheim van de schildpad' onderzoekt verouderingsarts David van Bodegom de biologie van lang leven. Geen mens leefde ooit langer dan 122 jaar, maar schildpadden worden met gemak dubbel zo oud. Wat is hun geheim? Waarom verouderen sommige dieren zoveel langzamer dan andere? Hij laat de lezer kennismaken met diersoorten met bijzondere eigenschappen, zoals de brughagedis: een levend fossiel dat honderd keer zo oud wordt als andere hagedissen.

En hoe komt het dat kreeften juist jonger lijken te worden naarmate ze verjaren? Aan de hand van vele fascinerende voorbeelden uit het dierenrijk, en de laatste wetenschappelijke inzichten uit het verouderingsonderzoek, leren we ook onze eigen veroudering beter begrijpen.

Anjo: ‘Veroudering is niet in onze genen voorgeprogrammeerd om de oude individuen op te ruimen, maar het resultaat van slijtage, en imperfect herstel, waardoor de schade zich opstapelt. Het lichaam van elk dier gaat lang genoeg mee om zich voort te kunnen planten, maar niet veel langer, want onderhoud is kostbaar. Een mens heeft grote kans om 60 jaar mee te kunnen, daarna is de ‘garantieperiode’ verstreken en steken verouderingsziekten de kop op. Gelet op de dieren en de dierenwereld, hoe kunnen wij – biologisch gezien onbehaarde apen - de bedreigingen van onze omgeving het hoofd bieden om langer gezond en gelukkig te leven? Dat is de centrale vraag in dit goed geschreven boek. De auteur heeft driekwart van zijn boek nodig om de inzichten over langlevende dieren toe te lichten en te kunnen vertalen voor ons eigen dagelijks leven. Om in het laatste hoofdstuk een soort survalgids te kunnen geven met praktische inzichten. Dat doet hij inderdaad. Ik denk echter dat je dit boek anders leest als je je gezond en wel oriënteert op ouder worden dan wanneer je oud bent en slijtage en ongemakken al een grote rol spelen; wat daarvan dan ook de oorzaak is. Wat betekent dat voor je welbevinden en levensgeluk? Tot welke stappen leidt begrip hebben voor onze eigen veroudering?’

Titel: Het geheim van de schildpad
Auteur: David van Bodegom
ISBN: 9789045038933
Uitgever: Atlas Contact, Amsterdam
Prijs: € 19,99