cover tachtigjarigevredeKees van Kooten  
Een hilarisch zelfportret in twee keer veertig verhalen
Nog niet zo lang geleden zei Kees van Kooten in een interview: ‘Een biografie is niet meer nodig, ik heb alles zelf verteld. Ik ga de rest van mijn leven veel liever lezen dan schrijven.’

Ter gelegenheid van de bloemlezing De tachtigjarige vrede las hij voor het eerst sinds tijden weer zijn eigen verhalen. Ze brachten hem niet alleen terug naar het verloop van zijn lange leven, maar eveneens werd hij de lezer van zijn eigen hilarische fantasie. Koot graaft zichzelf autobio.

Anjo: ‘Op het voorplat, de tachtigjarige Van Kooten met in zijn handen ‘Veertig’, drie verhalen. Hetzelfde jasje aan, wit shirt. Ouder en grijzer. Wijzer. Nu is hij tachtig geworden en heeft hij een bloemlezing samengesteld uit zijn hele oeuvre. Hij hoopt dat ‘u nog geen enkel stukje hebt gelezen, mocht dit hier en daar af en toe wel het geval zijn, weest u er dan op bedacht dat er aanzienlijke verschillen met het originele verhaal kunnen bestaan, aangezien ik elk van deze tachtig vertelsels enigermate heb herschreven – een eigenwijsheid waar ik gelet en pochend op mijn leeftijd, recht op meen te hebben.’

Dat heeft hij, vind ik! We komen ze allemaal tegen: de verhalen uit Hedonia, Zwemmen met droog haar, de Treitertrends, de Modermismen en de vele andere bundels, (vakantie)verhalen over zijn gezin, gedichten met foto’s en tekeningetjes. Er is gespeculeerd over de titel; is Van Kooten zijn scherpe kantjes kwijt? Gelukkig niet, de verschillen met de eerdere verhalen zijn heel klein, het blijft Kees van Kooten. En wat betekent ‘tachtigjarige vrede’ nu eigenlijk. Is het een woordspeling op de Tachtigjarige Oorlog of misschien een samenvatting van zijn leven tot nu toe? In een interview in Trouw zegt hij er dit van:

“Nee, het is geen woordspeling. Ik heb vrede met het tachtig jaar oud zijn. Ik ben daar ontspannen in en dankbaar. En dan ben ik ondanks alles ook nog redelijk gezond. Dat is het, meer niet.”

Een heerlijk boek, voor mij voor een deel een feest van herkenning.

Genieten!’

Titel: De tachtigjarige vrede
Auteur: Kees van Kooten
Uitgever: De Bezige Bij
ISBN: 9789403123400
Prijs: € 22,99

---