cover 10jaarcadeaueen nieuwe aanpak om langer gezond te leven - David van Bodegom & Rudi Westendorp

Anjo: ‘Een klein boekje, dat antwoord geeft op de vraag of het écht mogelijk is om jezelf – of een ander – tien gezonde levensjaren cadeau te doen, zoals de titel van dit boek belooft? Verouderingsartsen David van Bodegom en Rudi Westendorp delen hun belangrijkste inzichten over ouder worden, gezondheid en vitaliteit. Voor een deel zijn ze ook te vinden in hun eerdere uitgaven. De nieuwe aanpak gaat uit van de vier v’s: verwijderen, vervangen, vermijden en voorbereiden. Haal bijvoorbeeld de koektrommel weg bij het koffieapparaat en vervang hem door een schaal appels.

Vermijd ongezonde prikkels en loop een straatje om als je fastfoodketens op je vaste route passeert. Drink eerst een paar glazen water voordat je naar een borrel gaat. Grote kans dat je het dan bij een glas wijn laat. Geen opgeheven vingers in dit boek, maar – zeggen de auteurs – kleine, slimme aanpassingen. In huis en daarbuiten: op het werk, in de supermarkt, de wijk. Met als uitgangspunt wie zijn dagelijkse omgeving aanpast, gaat ander gedrag vertonen. Bijvoorbeeld: je eet of drinkt minder als van kleinere borden eet en kleine, hoge glazen gebruikt. Staande vergaderen duurt korter en is gezonder. En zo zijn er tientallen tips & tricks die in het boek op tegeltjes staan. We weten allemaal dat we vaker de trap moeten nemen, minder tv moeten kijken, dat een gewone fiets gezonder is dan een elektrische en dat je door een hond te nemen vaker buiten komt. Het lijken open deuren, maar het is de kunst om veel van die nudges, kleine aanpassingen van de omgeving, in je dagelijkse routine in te passen. Langdurig volgehouden zorgen ze voor een langer gezond leven. Ja, zeggen Van Bodegom en Westendorp dus als antwoord op de vraag of het echt waar is wat ze beloven en de sleutel daartoe ligt in onze omgeving. Geen crashdiëten, niet elke dag naar de sportschool, maar iedere dag een koekje minder, twintig minuten meer slaap of tien minuten extra fietsen hebben op termijn echt belangrijke gezondheidseffecten. Oma had gelijk: rust, reinheid en regelmaat en vooral dat laatste.
Een handig boekje met een duidelijke aanpak. Ook leuk als cadeautje. En dan vergeef ik de auteurs de af en toe wat potsierlijke ‘tegeltjes’: ‘online wordt boodschappen doen minder impulsief’ (we zouden toch meer lopen?) of ‘wie snacks in porties naar de woonkamer brengt, knabbelt minder’ (meteen maar een kleine portie doen?) of ‘de verhuizing naar een levensloopbestendige woning uitstellen, houdt je jong’ (hoezo?).’

Titel: 10 jaar cadeau
Auteur: David van Bodegom & Rudi Westendorp
ISBN: 978904540127
Uitgever: Atlas Contact, Amsterdam
Prijs: € 12,50