cover doejebestLof van het ongrijpbare leven
Marjoleine de Vos

Hoe moeten wij leven? De onmogelijkheid van de vraag vind je verrassend genoeg niet terug in de antwoorden die Marjoleine de Vos erop tracht te geven. We kunnen leren van de klassieken. Poëzie helpt. Een mooie maaltijd en een prachtige tuin helpen ook. Reizen. Religie.
Deze schitterende verzameling persoonlijke essays tonen een wereldbeschouwing van deze tijd die meervoudig is, nooit absoluut. In tintelende zinnen legt De Vos de vraagstukken van ons bestaan bloot en beantwoordt ze met een bijna laconieke en aan de journalistiek ontstegen kennis van onze wereld. Doe je best is een essaybundel zoals alleen Marjolein de Vos die kan schrijven, diepzinnig en lichtvoetig tegelijk.

Anjo: ‘Ik werd aangetrokken door de foto op het omslag: meester Prikkebeen met een vlindernet. Alleen probeert hij geen vlinders te vangen, maar muzieknoten. De titel – “Doe je best” kon ik niet direct in verband brengen met Prikkebeen, maar de ondertitel – Lof van het ongrijpbare leven- wel. Dit is een langzaam boek, een boek om heel lang over te doen, de essays te lezen en te herlezen. De NRC noemt het boek een pleidooi voor tevredenheid. Tevredenheid met je lot, dat je niet in eigen hand kunt nemen? Wat kunnen we anders doen om ons er tegen teweer te stellen dan dapper tussen de rommel door te laveren? Met muziek, poëzie, en schilderkunst. De Vos verrast met haar antwoorden en ontdekkingen. Ze komen overal vandaan: uit de krant, uit alledaagse dingen, maar ook uit Griekse mythen. Geweldig om er je eigen inzichten in tegen te komen of na te denken over de vondsten van De Vos. Is je best doen wel genoeg, is het niet te middelmatig, te gewoontjes? Iedereen doet toch zijn best? Het antwoord: “We reiken naar het ideaal. We vormen ons naar het volmaakte, maar we wórden natuurlijk niet volmaakt. Stel je voor. We leven. En we doen wat we kunnen.” Een prachtig boek dat met gemak een hele stapel vakantieboeken vervangt! Een geweldig cadeau aan anderen en jezelf.’

Titel: Doe je best
Auteurs: Marjoleine de Vos
ISBN: 9789028280038
Uitgever: Van Oorschot, Amsterdam Prijs: €18,50