cover rustreinheidregelmaatWilma de Rek - Rust, reinheid en regelmaat (wijsheid van vroeger voor het leven van nu)
In 1905 lanceerde de Harlinger wijkverpleegkundige Sien van Hulst het credo rust, reinheid en regelmaat en sindsdien zijn de drie R’en nooit meer helemaal weggeweest. Van de woorden alleen al gaat iets weldadigs uit, de heerlijke belofte van overzicht en controle, van orde en kalmte. Maar waar hebben we het precies over als we het over rust, reinheid en regelmaat hebben? Waarom krijg je de beste ideeën onder de douche, zijn we niet té schoon geworden en wanneer werden mensen slaven van de klok? Wilma de Rek gaat op zoek naar de big history van de drie R’en en laat zien hoe we ze juist nu, in onze hectische tijd, kunnen inzetten om gezonder en aangenamer te leven.

Anjo: ‘Voor mij had rust, reinheid en regelmaat te maken met een manier van zorgen en opvoeden van vooral heel jonge kinderen. Stipt op tijd voeden, en slapen; alles op zijn tijd zou het beste zijn. Dat de behoefte aan voeding en slaap van baby’s per kind kan verschillen. Dat het - als je je daar wat aan aanpast - voor iedereen veel fijner is en dat er dan vanzelf een soort ritme ontstaat, leek mij toen een beter uitgangspunt: een tevreden baby, geen gehuil en gestress meer. Maar toen was het inmiddels 1980. De drie-eenheid komt niet van Florence Nightingale, maar ...

van een andere zorgprofessional: de Harlinger verpleegkundige Sien van Hulst, die in 1905 dit credo in een brochure over zuigelingenzorg lanceerde. De volgorde was toen: reinheid, rust, regelmaat. Logisch, hygiëne was zeker niet vanzelfsprekend; de meeste arme Harlinger gezinnen waren kinderrijk en moesten het doen met een klein huisje waar reinheid ver te zoeken was. Sien’s trio was dus een verdedigingsstrategie tegen beroerde levensomstandigheden. Van Hulst was de oprichtster van het Groene Kruis en zette 107 plaatselijke afdelingen op in Friesland. Later stopte ze met haar werk als wijkverpleegkundige en ging ze in Utrecht voor het landelijke Groene Kruis werken. Een vrouw die een standbeeld verdient. Het werd een straatnaam. Wilma de Rek heeft naar alle drie de thema’s grondig onderzoek verricht en ze vindt interessante feiten. Zoals over een studentenpension in Leiden (1645); Christiaan Huygens studeerde aan de Leidse Academie en moest zich aan de strenge regels houden van het pension. Reinheid wordt niet genoemd, maar vooral de regelmaat werd tot op de seconde georganiseerd. Een strak regime van regelmaat, rust en reinheid bleek de eeuwen door de toverformule te zijn voor succes. Wel geholpen door intelligentie natuurlijk. Van Benjamin Franklin is de uitspraak ’als je iets gedaan wilt hebben, vraag het dan aan een druk iemand’. Hij geldt nog steeds! Met de zon opstaan en naar bed gaan is een wijsheid die De Rek zelf ook is gaan toepassen: ‘Early to bed and early to rise makes a man healthy, wealthy and wise’.
Een boek vol interessante wijsheden over de geschiedenis van de drie R’en, waar we ook nu ons voordeel mee kunnen doen. Met persoonlijke kanttekeningen en inkijkjes en tips voor nu. Goed geschreven, vermakelijk, mooi geïllustreerd en voorbeeldig van noten en registers voorzien.

Titel: Rust, reinheid en regelmaat
Auteur: Wilma de Rek
ISBN: 9789038815077
Uitgever: Nijgh & Van Ditmar
Prijs: € 25,99