cover 50manierenJe kunt het maar één keer doen - Barbara van Beukering

De dood kan niemand ontlopen, maar afscheid nemen van het leven kan op vele manieren. En hoe je dat doet, maakt nogal wat uit, zo blijkt uit Barbara van Beukerings Volkskrant magazine-rubriek 'Je kunt het maar één keer doen'.

Menig lezer pinkte een traantje weg bij de indrukwekkende gesprekken die ze met nabestaanden voerde over het stervensproces van hun dierbaren.

Een bundeling van verdrietige, maar vaak ook heel ontroerende, intieme en troostrijke verhalen kan dan ook niet uitblijven. Het slotakkoord op de eerste reeks van wat Van Beukering zelf haar meest dankbare werk ooit noemt, en dat haar van haar eigen doodsangst af hielp.

Anjo: “Zijn er ‘manieren’ om afscheid te nemen, of – zo u wilt – handleidingen, stappenplannen? Ik denk het niet omdat je het laatste stukje van je leven meestal op je eigen, hoogstpersoonlijke manier aflegt. Onvoorbereid. Als die tijd om afscheid te nemen je al gegeven is.

Naasten vertellen in dit boek over hun geliefde: partner, broer of zus of hun kind. Wat mij opvalt is dat het afscheid of de voorbereiding daarop meestal voor het laatste deel van het leven wordt bewaard. Als er geen hoop op genezing is, geen weg terug. Natuurlijk weet je dat het je het laatste stukje helemaal alleen zult moeten afleggen. Ook al word je met nog zoveel aandacht, begrip en liefde omringd, het is een eenzame weg. Moeilijk voor je naasten die willen helpen, praten, weten wat er in je omgaat, maar niet dichtbij mogen of kunnen komen. Verdrietig als de verbinding wegvalt en er verwijdering ontstaat. Er zijn er ook die juist een nieuwe man of vrouw ontdekken in hun stervende naaste en tot hun verrassing dan juist verbondenheid ervaren. Van Beukering maakt onderscheid tussen koud en warm verdriet. Bij koud verdriet is er na het overlijden spijt, schaamte, boosheid en wroeging. Verdriet is warm als je kunt terugkijken op een mooi, dierbaar afscheid van een geliefde. Het soort verdriet dat ze haar kinderen gunt.

Ik las elke zaterdag het besprek van Van Beukering in De Volkskrant. Dat was precies genoeg. Zo’n bundel van 50 gesprekken is dan ook niet om in een ruk uit te lezen. Elke week een, lijkt me een goede dosering.”

Titel: 50 manieren om afscheid te nemen (je kunt her maar één keer doen)
Auteurs: Barbara van Beukering
Uitgever: Spectrum
ISBN: 9789000380220
Prijs: € 17,99