cover grootoudersOver opa’s en oma’s van toen en van nu
Marga Schiet

‘Grootouders’ van Marga Schiet is een prachtig nostalgisch boek vol herkenbare en ontroerende verhalen over opa's en oma's van toen en nu. Van de auteur van Een boterham met tevredenheid.
Het leven van onze grootouders is drastisch veranderd. Vroeger noemden we ze bejaard, hadden ze een kunstgebit en woonden ze niet altijd meer zelfstandig. Nu is zeventig het nieuwe vijftig. Opa's en oma's zijn actief: ze reizen en fietsen naar hartenlust en… ze passen op de kleinkinderen. Hoe was dat twee generaties voor hen? Hoe ging men toen met de kleinkinderen om? En hoe was het om kleinkind te zijn? Beïnvloedt dat de manier waarop zij zelf grootouder zijn?
In Grootouders schetsen twintig grootouders een beeld over wat er in een eeuw tijd allemaal veranderd is in de samenleving en in families. Ze vertellen over het contact met de (klein)kinderen, de opvoeding, de verhouding tussen man en vrouw en nog veel meer!

Anjo: ‘”De zussen van oma breiden kleding voor ons van kriebelwol. Ons deden ze er geen plezier mee, maar onze ouders wel in de arme jaren vijftig”en “Door scheidingen van haar ouders en grootouders, die weeer nieuwe partners kregen, heeft ze nu zeven grootouders.” Twee citaten uit het boek, die aangeven wat er in een eeuw tijd veranderd is in het grootouderschap. De twintig geinterviewde grootouders kijken terug naar hun voorouders én naar hun rol als opa of oma van nu. Zij doen dat aan de hand van acht thema’s, die in evenzoveel hoofdstukken behandeld worden, daardoor worden de interviews in stukken geknipt. De tekst wordt afgewisseld door een inleiding en een nawoord van de auteur, foto’s en citaten en afgesloten met de stamboom van de grootouders. Behalve dat de interviews laten zien hoe belangrijk grootouders zijn voor hun kleinkinderen en andersom kleinkinderen voor opa en oma, schetsen ze in grote lijnen een beeld van een eeuw. In “Botsende overtuigingen” bijvoorbeeld over veranderende mens- en wereldbeelden. Het boek bevat een schat aan informatie en ervaringen en laat overtuigend de ontwikkelingen in het grootouderschap zien. Toch heb ik een bezwaar en dat is het opknippen van de interviews over de acht thema’s. Nu moet je telkens terugzoeken wie Freek of Marloes ook al weer is om een compleet beeld van hem of haar te hebben. Waarom geen complete interviews, waarin je de thema’s meeneemt? Het boek is prachtig uitgegeven en is een mooi cadeau voor (aanstaande) grootouders.’

Titel: Grootouders
Auteurs: Marga Schiet
ISBN: 9789024582990
Uitgever: Luitingh-Sijthoff, Amsterdam Prijs: € 20,-