cover zwijnenDe minstens 100 spreekwoorden van Bruegel - Ted van Lieshout

Ga mee op speurtocht met meesterverteller Ted van Lieshout en ontdek samen wel 100 spreekwoorden in een bekend schilderij. Een wandeling vol taalplezier!

Nederlandse spreekwoorden is een van de meest intrigerende schilderijen van Pieter Bruegel de Oude. Wetenschappers buigen zich al eeuwen over de spreekwoorden die in dit volle dorpstafereel te vinden zijn. Vele zijn door de eeuwen heen verdwenen en sommige herkennen we misschien niet eens, maar een aantal gebruiken we nog altijd.
Ted van Lieshout wandelt door het schilderij en vertelt wat er allemaal te ontdekken valt. Wat maakt iets tot een spreekwoord? En hoe gebruiken wij ze tegenwoordig? In aansprekende taal, voor jong en oud.

Anjo: ‘De schilder Pieter Bruegel de Oude schilderde in 1559 een groot werk dat ‘De verkeerde wereld’ werd genoemd. We zouden nu ‘De omgekeerde wereld’ zeggen. Er is heel veel op te zien, wel 100 verrassingen; mensen die van alles aan het doen zijn. Herkenbaar soms, maar vaak lijken het geheimen. Het zijn wijze lessen, verpakt in spreekwoorden. Vijfhonderd jaar geleden

wist iedereen in Nederland en Vlaanderen wat ze betekenden, maar nu zijn de meeste vergeten. Soms gebruiken we ze nog, maar weten we niet wat ze betekenen. Want wat doen we als we ‘ergens de brui aan geven’? Wat is ‘de gek scheren’? Bijvoorbeeld. Wist u dat de Joost in ‘Joost mag het weten’ geen gewone Joost is, maar de duivel? En klopt het eigenlijk wel: ‘rozen voor de zwijnen’? In dit boek komen de oude spreekwoorden en gezegden weer tevoorschijn en tot leven. Behalve het schilderij van Bruegel valt er veel meer te bekijken: illustraties, de eerste strip. Een (voor)lees en kijkboek waarin Ted van Lieshout ons door het schilderij gidst; dat niet alleen, hij brengt de tijd van Bruegel tot leven en doet dat op een fantastische, aanstekelijke manier. Een rijk, origineel boek, dat prachtig is uitgegeven.’

Titel: Rozen voor de zwijnen
Auteur: Ted van Lieshout
Uitgever: Leopold ISBN: 9789025884611
Prijs: € 24,99