ABCAnnieMG voorweb

Titel: Het ABC van Annie MG – de A van Abeltje tot de Z van Ziezo

Auteur: Joke Linders

ISBN: 9789029090865

Uitgever: Meulenhoff BV Amsterdam

Prijs: €29,99 (ook als E-book)

de A van Abeltje tot de Z van Ziezo
Annie M.G. Schmidt is een van de weinige auteurs van wie alle naoorlogse generaties wel een boek hebben gelezen, een liedje kennen, een toneelstuk, televisieserie, musical of film hebben gezien. Iedereen kent Minoes, Pluk, Jip en Janneke, Dikkertje Dap en zuster Clivia. Maar wie is Annie M.G. Schmidt?
Langs de letters van het alfabet – van de A van Abeltje tot de Z van Ziezo – wordt de lezer ingewijd in leven en werk van deze tegendraadse taalkoningin. Haar taalgebruik, de beestenboel, de helden en heldinnen uit haar werk, de bibliothecaresse, Het Parool, de plaatsen waar zij woonde en haar recalcitrantie – het wordt allemaal op speelse, vrolijk stemmende en soms onthullende wijze in dit ABC uit de doeken gedaan. Het ABC van Annie M.G. is een kleurrijk boek dat tot ieders verbeelding spreekt. Joke Linders (1943) stelde het boek samen en nam een zestal ‘letters’ voor haar rekening. De andere letters zijn uitgewerkt door onder meer Wim Brands, Jacques Klὄters, Wilfred Takken, Ivo de Wijs en Maartje den Breejen. Linders is biograaf, criticus, docent en consulent jeugdliteratuur. Zij promoveerde in 1999 op het schrijverschap van Annie M.G. Schmidt. De meest gezongen kinderliedjes bracht zij bijeen in Liedjes met een hoepeltje erom. Haar kennis van en liefde voor jeugdliteratuur legde zij vast in onder meer Het ABC van de jeugdliteratuur, Trage post voor Anna Johanna en Daar staat het. Beeld voor beeld door Nederland
Anjo Geluk:
Hoewel er vast nog heel veel prachtige boeken zullen verschijnen dit jaar, is dit ABC voor mij nu al een kanshebber voor het mooiste boek. In alle opzichten! De uitvoering, de tekst, de opzet, de uitwerking en de invalshoeken van de ‘letters’: de K van liever kat dan dame, de O van ongehoorzaam. FANTASTISCH, een JUWEEL! Een feest om te bekijken en te lezen. Al lezend en kijkend kom je behalve Annie M.G. Schmidt zelf - prachtig met foto’s gedocumenteerd - ook al haar personages tegen, natuurlijk in de illustraties van Fiep Westendorp, maar ook in die van vele anderen.
Een boek om zelf te gaan bekijken. Een prachtig (verjaars)cadeau en als er geen feest in zicht is, het ultieme cadeautje voor jezelf!

Bij de Z van Ziezo:
Moeder dicht
Mijn bladerloze schaduw mijdt het water
Ziezo hè hè, de eerste regel staat er.
en speurt de witte angst van eeuwen later
Ga weg! Ga spelen met je tranformator!
Je ziet toch dat je moeder zit te dichten.
ik wend mij af en doof mijn vale lichten
Ik heb tedúm, tedúm, tedúm geweten
Dat vul ik later in. Na ’t middageten.Je moeder zou een Shakespeare kunnen zijn.
Ze is het niet. Dat komt door jouw gedrein.

Uit ‘Huishoudpoëzie’(1957)