‘Laat de omgeving het werk doen’ - Rudi Westendorp & David van Bodegom
Het praktische vervolg op Oud worden zonder het te zijn (van Rudi Westendorp). Hun uitgangspunten: veel gezondheidsklachten lijken onvermijdelijk, maar ze komen voort uit onze leefstijl. En die wordt weer gedicteerd door de omgeving. Door de mismatch tussen ‘oude’ genen – onze evolutionaire erfenis – en de moderne omgeving kunnen we geen weestand bieden aan de voortdurende verleidingen om ons heen. Gebieden en verbieden helpen dan niet. Wat dan wel?
De omgeving het werk laten doen! Door kleine aanpassingen thuis, onderweg, op het werk of in de wijk, maken we gemakkelijker gezonde keuzes, soms zelfs onbewust. Hoe dan? Daar gaan ze in dit praktische boek nader op in. ‘Ze’ zijn: Rudi Westendorp (1959), hoogleraar ouderengeneeskunde aan de universiteit van Kopenhagen en David van Bodegom (1978), verouderingswetenschapper bij Leyden Academy on Vitality and Ageing en doet onderzoek naar de vraag waarom de Kwaku in Noord-Ghana gezond oud worden en Nederlandse Hans van 68 op zijn zestigste al versleten is.
- Inclusief postertje met praktische adviezen -
Anjo Geluk:
Ik realiseer me, dat vooral bij een non-fictie boek als dit de gesteldheid van de lezer (ik behoor tot de doelgroep) een rol speelt. Ik (1945) voelde me niet direct aangesproken door twee gezonde heren die staand vergaderend, lunch wandelend, van kleine bordjes etend op zoek naar een mooie, langere route naar hun werk fietsen. Terwijl ik met kruk juist op zoek ben naar een kortere route naar de trein en het zonder mantelzorger nog niet red ... Welk advies is uitvoerbaar nu ik de poster goed zichtbaar heb opgehangen? Ik kan het servies vervangen, groenten en fruit nog beter in het zicht zetten, de thermostaat lager zetten, de tv verstoppen. Maar staand werken en vergaderen …? Samen fietsen? De oplossing: het huishouden als de beste sport? Natuurlijk weet ik best dat op latere leeftijd altijd je genen, de omgeving en het proces van veroudering bij elkaar komen. Niet of/of, maar en/en! Het samenspel tussen de drie factoren bepaalt of we ziek worden of gezond blijven. De mogelijkheden voor verandering zitten dan in het aanpassen van de omgeving en daaraan actief werken, want dat hoort er dan wel bij. Een – afhankelijk van de situatie haalbare - selectie helpt ook! Dat hoop ik!
Het boek leest als een trein en geeft op een eenvoudige en aantrekkelijke manier inzicht in veroudering en onze eigen bijdrage daaraan (ik wil verantwoordelijkheid hier niet noemen). Het is zo logisch, zo simpel; nu de eigen actie nog! Er is wel een groot verschil tussen ouderen in Ghana en Nederland en dat zit in de mate waarin ouderdom eerbied verdient en gezag verleent. ‘Oud’ in Nederland is onaantrekkelijk. Je erop voorbereiden – en dat kan niet jong genoeg – ook! Dit boek is eigenlijk verplichte kost voor alle 50-plussers. Kopen zij een boek met zo’n titel? Tenslotte: het is lastig samen een boek te schrijven en dan op onderdelen herkenbaar te zijn als een van de twee. In dit boek is dit opgelost door achter de ‘ik’ hier en daar aan te geven van wie de tekst afkomstig is: van ik (Rudi) of ik (David). In ieder geval duidelijk!
Rudi Westendorp & David van Bodegom, Oud worden in de praktijk (‘laat de omgeving het werk doen’)
ISBN: 9789045029597
Uitgever: Atlas Contact, Amsterdam
Prijs: €19,99; met postertje (ook als E-book)