jong blijven en oud wordenHet Handboek
Jong blijven & oud worden is een handboek in de letterlijke zin van het woord. Het bevat alles wat je wilt weten over goed oud worden. In deel 1 worden de verschillende levensfasen behandeld en de manier waarop leefstijl, gezondheid en ziekte uit de eerste levensjaren al grote invloed hebben op de tweede levenshelft. In deel 2 wordt de overgang van 1e naar 2e levenshelft behandeld. Deel 3 gaat over maakbaarheid én toeval van het ouder worden. Het laatste deel gaat over kwetsbare ouderen – als het laatste fluitsignaal nadert - en is vooral bedoeld voor hun kinderen. Het boek bevat verschillende tekstsoorten en geeft naast de lopende tekst citaten (kunst & cultuur en opinie & debat), (enkele) tabellen, illustraties en 50 tips. Met het lezen van het boek speel je het verouderingsspel met de metafoor van een voetbalwedstrijd in gedachten.

Marcel Olde Rikkert is hoogleraar geriatrie en hoofd van de afdeling geriatrie van het Radboudumc en het Radboud Alzheimer Centrum.

Anjo Geluk:
Een aanrader! Een boek dat leest als een trein en zonder het gebruik van teveel onderzoeksgegevens, tabellen en grafieken inzicht verschaft in wat er met je gebeurt bij het ouder worden en hoe je daarmee kunt omgaan, zelf keuzes kunt maken. ‘Spel’ is daarbij een belangrijke component. De lezer speelt het verouderingsspel, een voetbalwedstrijd waarbij zoveel mogelijk is voorbereid, maar lang niet alles maakbaar blijkt en ook toeval een rol speelt. Een mooi uitgegeven, helder geschreven boek, dat nu eens niet uitgaat van overspannen verwachtingen of mikt op zo oud mogelijk, maar zo goed mogelijk oud worden. Al lezend kreeg ik de indruk dat het boek voor mij bedoeld is, over mij (70) gaat, mij inzicht verschaft in het ouder worden, mij aan het werk en denken zet en dat is voor mij een graadmeter voor een goed boek over dit thema! Het boek is ook een prachtige basis voor gespreksgroepen. Tip 15:
‘Las bij de overgang naar de tweede levenshelft een time-out in om het hoe, wat en waarom van je leven in dit tweede deel goed in te vullen.’

Zijn er geen minpuntjes? Die zijn er ook. Een paar: ik vind ‘je’ geen prettige aanspreektitel voor dit boek. Het hele boek is ook een aanrader voor (klein)kinderen van ouderen, daarop hoeft deel 4 geen uitzondering te maken. Verder: ‘participatie’ is wel erg summier uitgewerkt en nogal individueel gericht; dat vind ik jammer! Tot slot: zou het mogelijk zijn een boek voor ouderen te schrijven zonder ‘jong blijven’ in de titel te zetten en het daarover te hebben? Voor mij was ‘Oud worden’ mooi genoeg geweest!

 

Prof. Dr. Olde Rikkert, Jong blijven & oud worden
ISBN 9789072219947
Uitgeverij Thoeris
Prijs: € 19,95