Lynn Berger Iedereen heeft zorg nodig. Zonder zorg worden kinderen niet groot, zieken niet beter en ouderen niet oud. Zorg is waar de menselijke beschaving mee begon. En wat de maatschappij iedere dag draaiende houdt. Zorg is wat mensen tot mensen maakt. In een fascinerende zoektocht naar de betekenis van zorg ontdekt Lynn Berger hoe allesomvattend zorg is, maar ook hoe onzichtbaar. Hoog tijd om zorg te zien voor wat het waard is. Hoog tijd voor een betere kijk op de mens.
Reacties: ‘Lynn Berger onderzoekt de zorg onbevangen, door de ogen van echte mensen. Ze laat zien hoe breed zorg is, van het verschonen van een babyluier tot een openhartoperatie. Intelligent en verfrissend.’ - Sheila Sitalsing ‘Lynn Berger doet in dit boek het onmogelijke: ze maakt het onzichtbare zichtbaar. Ze laat zien dat zorg ons mens maakt.’ - Philip Huff ‘Gedocumenteerd en persoonlijk, onrustbarend en toch hoopgevend - lees dit boek!’ - Hedy d’Ancona.
Anjo: ’Zonder zorg zijn we nergens! Toen aan Margaret Mead, de bekende antropoloog wed gevraagd welke archeologische vondst het begin van de menselijke beschaving vertegenwoordigde, moet ze gezegd hebben: een gebroken bot, dat weer geheeld was. Een dijbeenbot van 15.000 jaar geleden. Geen speer, geen steen of grottekening. Zonder hulp van anderen is zo’n botbreuk immers een doodvonnis. Je kunt niets meer zelf en een geheeld bot betekende dat er iemand was geweest om voor je te zorgen. Logisch, maar waarom gaan we er dan niet zorgvuldig mee om? Zorg mag dan wel alledaags en overal aanwezig zijn, zorg is ook kwetsbaar en niet onbeperkt voorradig. Dat hebben we gezien en geleerd(?) in de coronacrisis. Iedereen heeft hoe en waar dan ook zorg nodig, niemand is een eiland. Zorg als cement en brandstof, die maakt dat alles in de samenleving in beweging blijft. We kunnen niet zonder, omdat zorg ons definieert en vormt; jong en oud; hoe ziek of gezond ook. Zorg als onze basis. Ook daarom moeten we elke discussie over zorg bij het begin beginnen. Of, hoeveel en hoe goed we zorgen, hangt uiteindelijk ook af van de structuren eromheen: cultuur, economie, politiek en de manier waarop we de samenleving hebben ingericht. Ook van de keuzes daarin. Hoe kan het dan dat we afstevenen op een zorgcrisis, een zorginfarct? Gaan we er slordig mee om? Op pagina 1 wist ik het al: dit is een belangrijk boek. Niet in managementtaal, maar in huis-tuin- en keukenwoorden, dicht bij het leven van alledag stelt Berger de vragen die er toe doen. Over zorg, mantelzorg (de grote impact ervan), zorgende mannen en vrouwen, zorg voor kinderen en huishouden als arbeid en de actuele problemen in de professionele zorg. Dit boek is een verademing. Verplichte kost in zorgopleidingen en voor iedereen die nadenkt over zorg en de naderende zorgcrisis niet als een natuurverschijnsel of een onontkoombare ramp ziet. Werk aan de winkel! Zorg! ‘
Titel: Zorg, een betere kijk op de mens
Auteur: Lynn Berger
Uitgever: De Correspondent
ISBBN: 9789493254152
Prijs: € 22,-