cover manidklokEn meer verhalen over Nederlandse makers, ontwerpers en uitvinders - Arend van Dam en Anne Stalinski
In De man in de klok laat Arend van Dam op toegankelijke wijze zien hoe Nederlandse ontwerpers en uitvinders onze toekomst vormgeven. Hij vertelt over iconische ontwerpen zoals de zigzagstoel, het Dafje, het Huis van de Toekomst en de beroemde man in de klok. En hij laat hen kennismaken met jonge ontwerpers die nadenken over hoe onze huizen, kleding en ons voedsel eruit zullen gaan zien. Ondertussen moedigt Van Dam zijn lezers aan om anders te kijken naar de wereld om ons heen. Wat is echt, wat is kunst en wat is namaak?


Naast 18 verhalen bevat De man in de klok ook weetjes, opdrachten om zelf mee aan de slag te gaan en heel veel humoristische tekeningen en cartoons van Zilveren Penseel-winnaar Anne Stalinski.

Anjo: ‘Ik had nog nooit van de man in de klok van Maarten Baas gehoord, wel van de tulpenvaas, de Rietveldstoel (‘er mag geen kussentje in’) of de projecten van Christien Meindertsma: haar iconische poef of de truien, gebreid van één schaap, de Dutch Design Week en Lidewij Edelkoort. Alles begint met een ontwerp, of nog eerder, met een idee. Ontwerpers en uitvinders zitten natuurlijk vol ideetjes en voordat er een nieuw servies op tafel staat en voordat het eerste Dafje ging rijden, was er al menig idee gesneuveld, zijn er jaren overheen gegaan soms. Mislukte het ontwerp, of klopte de uitvoerbaarheid niet. Intussen weet ik wie de man in de klok is: een gigantisch uurwerk met een glazen voorplaat. Aan de binnenkant van de wijzerplaat is een man aan het werk. Elke minuut die voorbij gaat veegt hij de grote wijzer weg en schildert hij een nieuwe wijzer op de plek die de juiste tijd aangeeft. Een keer per uur moet hij niet alleen een nieuwe grote, maar ook een nieuwe kleine wijzer schilderen. Kijk maar eens op internet op maartenbaas.com. Daar zie je ook stoelen van klei en nog veel meer moois van hem. De man in de klok is een boek voor alle leeftijden vanaf een jaar of 6. Om samen te bekijken, zelf aan de slag te gaan met de opdrachten, meer te weten te komen over ontwerpers, hun opleiding of om later de ontwerpen in het echt te gaan bekijken. In een museum bijvoorbeeld. Of bij de HEMA. Je hoeft er niet creatief voor te zijn, dat word je al lezend en kijkend vanzelf! Ook geweldig als vakantieboek en lesmateriaal. Het is een perfect cadeau. Ook voor jezelf!’

Titel: De man in de klok
Auteur/illustrator: Arend van Dam, Anna Stalinski
Uitgever: Van Holkema en Warendorf
ISBN: 9789000373798
Prijs: € 18,99

coveraz manidklok