cover rustenvreugdHendrik Groen
Hendrik Groen publiceerde zijn eerste dagboek in 2014. ‘Pogingen iets van het leven te maken’ werd een groot succes: er is een heuse Hendrik Groen-fanclub, de vertaalrechten zijn verkocht aan meer dan 35 landen, er is een tv-serie van gemaakt die werd uitgezonden door omroep MAX, het is bewerkt tot een theaterstuk door Bos Theaterproducties, én het boek kreeg de NS Publieksprijs 2016. Hendrik Groen is een pseudoniem.

Anjo: “Wie Hendrik Groen de dagboekschrijver zoekt in dít boek, zal hem niet vinden. Hij (pseudoniem) is de auteur van een boek met een heel ander thema. Het boek is opgebouwd rond het volkstuincomplex ‘Rust en vreugd’ dat tussen april en oktober wordt bevolkt door vooral mensen op leeftijd, die elk op hun eigen manier rust en vreugde proberen te vinden in hun volkstuin.

Doorgewinterde professionals en starters; rommelaars en liefhebbers van aangeharkte tuintjes met keurige heggetjes. Een verenigingsbestuur dat het niet zo nauw neemt met de reglementen wat hun eigen handelwijze betreft, maar tijdens onaangekondigde bezoekjes de tuinders voortdurend de maat neemt met zijn regeltjes. Samenspannende huurders, intriges. Inderdaad een een volkstuincomplex als een ‘bitterzoete schets van een typisch Nederlands fenomeen: de volkstuinvereniging’. Een leuk, voortkabbelend verhaal met herkenbare, alledaagse gebeurtenissen en discussies. Een mix van roddel en achterklap ook, plezier en vriendschap. Na ‘Opgewekt naar de eindstreep’, het laatste dagboek van Hendrik Groen (toen 90 jaar), was het uit met Hendrik. Zijn schrijverschap is doorgegaan met titels die ik niet goed kon plaatsen, zij het dan dat ze mensen van middelbare leeftijd en ouder als onderwerp hebben. Ik mis Hendrik Groen als dagboekschrijver. De boeken die daarna verschenen van zijn hand zijn aan mij niet zo besteed helaas.”

Titel: Rust en Vreugd
Auteur: Hendrik Groen
Uitgever: Meulenhoff
ISBN: 9789029094122
Prijs: € 20,99