denktank cover hetgoedelevenHoe Nederland in een halve eeuw steeds welvarender werd - Annegreet van Bergen

In ‘Het goede leven' pakt Annegreet van Bergen de draad op van haar bestseller ‘Gouden jaren'. Nederland is in korte tijd rijker geworden dan we ooit voor mogelijk hadden gehouden. Nieuwe wetenschappelijke inzichten en technische mogelijkheden zorgden ervoor dat de wereld letterlijk en figuurlijk werd opengebroken. Met bromfiets of auto kwamen we steeds verder van huis. Televisie bracht onbekende landen en volkeren de woonkamer binnen.


Van Bergen laat met nieuwe observaties en anekdotes zien hoe de sterke naoorlogse groei het leven in Nederland onherkenbaar heeft veranderd. De tijd is voorbij dat verloofde stellen jaren moesten sparen voor hun uitzet of dat mensen maanden op een telefoonaansluiting moesten wachten. Welke vrouw wordt nu nog ontslagen als ze gaat trouwen? En wie biedt zijn gasten nog een rokertje aan?

Veel van de foto’s zijn gemaakt in het Museum van de Twintigste Eeuw in Hoorn waar Van Bergen onlangs ook haar boek presenteerde.

Annegreet van Bergen (1954) is econoom en werkt sinds 1982 als journalist. Ze schreef voor de Volkskrant en Elsevier. Vanaf 1999 werkt zij freelance.

Anjo: ‘Zestiger jaren van de vorige eeuw: onze hulp wilde niet naar een zelfbedieningszaak; het leek dan net alsof ze de spullen dan zomaar meenam. Bij een winkel hoorde een toonbank en een winkelier die alles netjes voor je afwoog en de betaling regelde. Of een kruidenier die het winkelboekje met de bestelling kwam ophalen en de boodschappen op vrijdag kwam brengen; met een zakje snoep voor de kinderen; kleverige zuurtjes! Een feest van herkenning, dit boek. Maar de werkelijkheid was niet altijd feestelijk: ijsbloemen op de ramen van je slaapkamer, de kroontjespen, die niet deed wat je wilde, afdankertjes van je grote zussen, zodat je jarenlang dezelfde jurk aan had. Maandag wasdag en een keer in de week in de teil en schone kleren aan. De introductie van wonderen als Saroma en Klop Klop, droogshampoo, ‘de Chinees’ en niet te vergeten de stofzuiger, die eerst een ‘luiewijvending’ werd genoemd. Toen in 1956 de AOW werd ingevoerd, durfden veel mensen het geld niet uit te geven, ze hadden er immers niets voor gedaan. Van Bergen zegt het de Nobelprijswinnares Svetlana Alexijevitsj na: “je kunt de grote geschiedenis kruimel voor kruimel bijeensprokkelen door naar verhalen van kleine mensen te luisteren.” De grote lijn: sinds 1948 is het reële, voor prijsstijgingen gecorrigeerde inkomen per hoofd van de bevolking verviervoudigd. Onvoorstelbaar, maar in ‘Het goede leven’ lees je hoe dat is gegaan.’

 

Titel: Het goede leven
Auteurs: Annegreet van Bergen
ISBN: 9789045036731
Uitgever: Atlas Contact, Amsterdam
Prijs: € 19,99