cover metmijnvaderToine Heijmans

Mijn vader heeft een nieuwe vriend. Ze kennen elkaar al langer. Samen zitten ze in mijn vaders stoel, de stoel waar niemand anders in mag zitten. Het is geen gemakkelijk gezicht. Toine Heijmans schrijft onnavolgbaar over zijn vader en zijn nieuwe vriend, dr. Alzheimer. Zijn veelgelezen columns in het Volkskrant Magazine vormen samen een reis door het vergetelrijk. Dit boek is een liefdevol verslag van een gevecht tegen dementie, geschreven in betoverende taal. Een monumentje voor een eigenzinnige vader die zichzelf probeert te blijven en tegenstribbelend afscheid neemt van de dingen die hij kent. Een universeel verhaal over een unieke situatie, met foto's uit de tijd dat zijn vader nog een vader was. Met mijn vader is niks mis. Wel met de wereld om hem heen.

Anjo: ‘”Dit is mijn vaders nieuwe vriend”, zo begint dit boekje met de columns die Volkskrant-lezers uit het weekendmagazine kennen. Ik weet wie u bent zeg ik (…), ik heb u elders aan het werk gezien. De dr. kijkt me aan.(…). Jij, zegt dr. Alzheimer, jij hebt geen idee.” En dat heeft deze zoon ook niet. Wie wel? De tussenkomst van dr. Alzheimer verandert alles in de relatie tussen vader en zoon. Hij gaat zijn wrede, verwoestende en onvoorspelbare gang, totdat de vader dood gaat. De zoon beschrijft alles wat hij en zijn vader tijdens de ‘ruimtewandeling’ meemaken: van het keukentafelgesprek tot het jargon in de zorg: ZZP5 met een VPT, het CIZ en CAK, de overstap van de WMO naar de WLZ. Vader die een BSN blijft. Met hem was niks mis, met de wereld om hem heen wel.
Het boekje heeft het probleem dat alle boeken met verzamelde columns hebben: ze zijn niet bedoeld om achter elkaar door te lezen. Lees dan af en toe een hoofdstukje, dan heb je voorlopig ook genoeg om over na te denken.
Het boekje is prachtig uitgegeven; het is een monumentje voor vader en zoon, met de onbezorgde foto’s van vroeger’.

Titel: Met mijn vader is niks mis
Auteurs: Toine Heijmans
ISBN: 9789045039626
Uitgever: Contact, Amsterdam Prijs: €18,99