cover hildekeLieve Joris
Met liefde en humor vertelt veelgeroemd schrijver Lieve Joris over haar grote Vlaamse familie, de dood van haar vader en bovenal zusje Hildeke, die downsyndroom heeft en het gezin bij elkaar houdt. Lieve Joris duikt in ‘Hildeke’ opnieuw in haar familiegeschiedenis, nadat zij in ‘Terug naar Neerpelt’ had geschreven over haar bewonderde en verguisde broer Fonny. Door de toenemende zorg voor haar ouders wordt ze teruggezogen naar het Vlaanderen van haar jonge jaren: de moeder die ze te weinig kende, de weerbarstige vader die vooral oog had voor zijn verloren zoon. En dan is er Hildeke, ‘dat andere uiterste op de schaal van het menselijk tekort’, die na de dood van haar ouders onder de hoede komt van haar broers en zussen. Hildeke heeft een ‘zingend hartje’, waardoor ze alom geliefd is, maar beschikt ook over een feilloze antenne voor goed en kwaad. Met liefde en humor portretteert Lieve Joris haar Vlaamse achterland. Gaandeweg verzoent ze zich met de wereld die ze op haar negentiende ontvluchtte.

Anjo: ‘Een warm en humorvol familieportret waar de liefde van afspat.
De titel ’Hildeke’ is wat misleidend, omdat ...

het eerste deel van het tweeluik over haar vader gaat. Lieve Joris beschrijft wat ze zich herinnert van Hildeke en van haar vader, die, weduwnaar is, dementie heeft en de laatste jaren van zijn leven in een verpleeghuis woont. Soms lijkt hij ineens te beseffen waar hij beland is. Als je zijn dochter vraagt of hij haar nog kent, weet wie ze is, schrijft Joris: ‘ik kende hem, was dat niet genoeg?’ Ook Hildeke is de laatste jaren van haar leven – ze moet dan rond de zestig zijn - dement. Joris probeert de schade van haar jarenlange afwezigheid in te halen, maar zoveel tijd is niet te overbruggen. Ze doet van alles met en voor Hildeke: haar meenemen op vakantie, naar het circus gaan; ze stopt haar in bad en gaat met haar winkelen, maar ze blijft zich schuldig voelen. Had ze niet meer moeten doen en had ze haar zusje niet in een tehuis moeten achterlaten?
Hoe ver je ook van huis bent, de band met je familie blijft. Zeker als iemand in het gezin veel zorg nodig heeft, zoals Hildeke. ‘Hildegarde’, haar doopnaam, die alleen broer Rik voor zijn zusje gebruikt. Broers en zussen denken heel verschillend over de zorg voor Hildeke en hun eigen rol daarbij. Er is onderhuids kritiek onderling. Wie doet het beter? Wie doet er meer? Een soort onderlinge concurrentie; herkenbaar bij de zorg voor een oude vader of moeder.
Joris heeft haar moeder niet goed gekend. Met haar vader en met Hildeke heeft ze het beter willen doen. Met eindeloos geduld neemt ze een deel van de zorg voor haar vader en Hildeke op zich. Liefdevol. Ontroerend om te lezen hoe ze dat doet.
‘Hildeke’ is een mooi boek, waarin ook veel tussen de regels door te lezen is. Je ziet voor je wat er gebeurt. Prachtig geschreven en met tekeningetjes van Hildeke op de omslag, met een foto van Lieve en van Hildeke. Een parel!’

Titel: Hildeke
Auteur: Lieve Joris
Uitgever: Atlas Contact
ISBN: 9789045046969
Prijs: € 20,99