cover wiebenikEen andere kijk op de ouder wordende vrouw - Liesbeth Woertman
Een andere kijk op schoonheid: weg met de tirannie van de eeuwige jeugd.
‘Wie ben ik als niemand kijkt?’ gaat over de rol van schoonheid en identiteit in het leven van vrouwen boven de veertig. Een van de dingen die vrouwen vanaf deze leeftijd vaak zeggen is ‘dat mannen steeds minder kijken’. Het verdwijnen van de male gaze (mannelijke blik) opent nieuwe deuren en breekt oude concepten. Het geeft ruimte voor verwondering maar ook voor verdriet en verlies. In dit nieuwe boek probeert Liesbeth Woertman de fictie van het zelf en de rol van het vrouwenlichaam in de oudere levensfasen te doordenken.

‘Dit boek nodigt je uit om je kijk op schoonheid en identiteit te onderzoeken. In de wereld je bijdrage leveren én je innerlijke wereld serieus nemen is wat mij betreft het doel van de derde levensfase. Omgaan met verdriet en verlies en leren genieten van je wijsheid, authenticiteit en waardigheid. Je lichaam meer gaan bewonen en minder objectiveren, minder kijken en meer voelen.’

Anjo: “Als ik aan het begin van mijn pensioenleeftijd had moeten kiezen voor een boek over de derde levensfase, had ik dit boek gekozen. Een boek dat de echte, kritische vragen stelt. Vragen als: wat betekent het om ouder te worden en wat is eigenlijk oud? 

Hoe zit het met de beeldvorming over ons? Op dat punt hebben we nog een lange weg te gaan. Er zijn prachtige oermoeders, leermeesters ons voorgegaan: Andreas Burnier, Dorothee Sӧlle, Simone de Beauvoir, Anna Ahrendt; misschien onze eigen moeder of grootmoeders. Wat ga ik zelf doen met deze fase; gaat het lukken om aan deze fase een zinvolle, misschien nieuwe invulling te geven en hoe vul ik een mogelijk nieuwe rol (die van grootmoeder of een heel andere) in? We hebben te maken met een forever young-cultus. Uitvluchten en smoesjes als: ik voel me jong van geest of hart, 60 als het nieuwe 40, de eeuwige jeugd, terwijl altijd jong willen blijven een vorm van stagnatie is, een rem op de invulling van de eigen toekomst.
Een boek om eerst helemaal uit te lezen en daarna af en toe een stuk opnieuw. Geen zelfhulpboek, maar zo geschreven dat het vragen stelt, maar ook stof tot nadenken geeft en zinvolle tips voor je eigen zoektocht.

‘Laat je niet vangen door oude en negatieve beelden, maar probeer nieuwe ramen te openen en door een dichte deur te gaan.’
Ik ben al een eind op weg in de derde levensfase, maar ook dan is het een aanrader!
Ook een fijn boek voor een leeskring of een gespreksgroep.”

Titel: Wie ben ik als niemand kijkt
Auteur: Liesbeth Woertman
Uitgever: Ten Have
ISBN: 978025911027
Prijs: € 20,99