De jongen en de dood voorweb

Victor Meijer

Een jongen bezoekt zijn zieke grootvader en brengt een doos taartjes voor hem mee. Gezeten op de rand van het ziekbed is de jongen er onverwachts getuige van dat zijn grootvader de laatste adem uitblaast. Had hij niet van dat frambozentaartje moeten eten? In de hoofd van het kind buitelen oorzaak en gevolg, woede en angst over elkaar heen en vormen daar een nieuwe werkelijkheid, waarin hij zijn grootvader moet zien te verdedigen tegen mythische wezens en duistere demonen die de oude man de onderwereld in willen slepen. Kan hij hem nog redden?

Anjo Geluk:
‘ Het eerste wat mij aan dit boek opviel is de stijl van de pentekeningen. Die herkende ik van de omslag van de boeken van Hendrik Groen. Geweldig! Zwart-wit, met na de pagina met ‘Einde’ erop nog vier gedeeltelijk ingekleurde prenten. Een prentenboek voor volwassenen? Waarom niet! En een boek over de dood met vooral tekeningen? Graag! Dan is er ruimte om eigen gedachten de vrije loop te laten, voor een eigen invulling. Taartjes spelen in het boek een grote rol. Eerst omdat de grootvader van de jongen, die dol is op taartjes, overlijdt nadat hij een frambozentaartje had gegeten. Later, in de reis die hij maakt, probeert de jongen met vergiftige taartjes de vreselijke menselijke en dierlijke wezens uit te schakelen. De taartjes verschijnen in allerlei formaten op bijna elke pagina. Kan hij zijn grootvader van de onderwereld redden?
Het is nadrukkelijk vermeld: het boek is een prentenboek. In een korte inleiding wordt de situatie geschetst, daarna ontbreekt tekst en kun je als kijker er op los fantaseren. Toch tekst: op twee kleine tekstjes, in de vorm van briefjes op doodskisten: ‘Eigen schuld, dikke bult’ en ‘Teveel taart!’. Dat heb je er nu van …!? Waarvan?
Een boek om vaak te bekijken, dan zie je telkens nieuwe dingen en vormen zich andere gezichtspunten over de dood. En dat leidt elke keer tot andere vragen. Ik moest er even in komen, maar dan biedt het boek zoveel om te bekijken en te ontdekken.
Het boek is prachtig uitgegeven en een prachtig cadeau.’

Titel: De jongen en de dood
Auteur: Victor Meijer
ISBN: 9789029090940
Uitgever: Meulenhoff, Amsterdam
Prijs: €24,99
Formaat: oblong-formaat