cover uitburgerenWat iedereen kan weten en regelen omtrent het levenseinde - Betty Meyboom-de Jong

De dood hoort bij het leven. Toch is denken en praten over het levenseinde voor veel mensen taboe. Ze bewaren het onderwerp voor later, of regelen alleen hun nalatenschap. Zelden leggen ze hun eigen wensen vast. Terwijl het voor henzelf, maar ook voor hun naasten een hele opluchting zou zijn als wensen en voorkeuren uitgesproken en vastgelegd zouden zijn.

Daarom adviseert Betty Meyboom – de auteur van dit mooie boekje – ons om de elke jaar de dag na onze verjaardag te reserveren om na te denken over het levenseinde als onderdeel van onze uitburgering.

Betty Meyboom (1939) was samen met haar man ruim 20 jaar huisarts in Opeinde (Friesland); daarna werkte ze bij de huisartsopleiding in Groningen; in 1990 werd ze hoogleraar Huisartsgeneeskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Na haar pensioen was ze onder meer voorzitter van het Nationaal Programma Ouderenzorg van ZonMw.

Bij haar lezingen over vitaal en zinvol ouder worden, kwamen er nooit vragen over het levenseinde. In de wandelgangen deste meer. Dat motiveerde haar om een boekje te gaan schrijven, een heel praktisch ‘voorlichtingsboek’, waarmee iedereen aan de hand van een checklist kan nagaan of hij is voorbereid.

Het werd een prachtig, compleet boekje. Een handleiding waarin je alles vindt wat je nodig hebt: informatie, uitleg, checklists met voorbeelden, veel tips. Deskundig, up to date en praktisch. Met mooie illustraties. Alles wat in de laatste levensfase een rol zou kunnen spelen krijgt een plaats. Voor wie nog meer informatie wil hebben is er een literatuurlijst en zijn er websites opgenomen. Een aanrader voor wie ook de stap gaat zetten en gaat uitburgeren.

 

Titel: Uitburgeren
Auteur: Betty Meyboom-De Jong
Uitgeverij: Sunenz, Drachten
ISBN/EAN: 9789090343310
Bestelwijze: www.sunenz.nl/boek-uitburgeren
Prijs: 10 euro (inclusief verzendkosten); voor wie het ophaalt bij Sûnenz in Drachten is het 7 euro