De jonge jaren van 24 opmerkelijke mensen uit de hele wereld - Joke van Leeuwen
Van Frida Kahlo tot Anton de Kom, van Pelé tot Audrey Hepburn en van Sojourner Truth tot Janusz Korczak: in Beginnelingen vertelt Joke van Leeuwen over de jonge jaren van vierentwintig onvergetelijke mensen.
Ze zijn afkomstig van over de hele wereld en allemaal bekend geworden, bijvoorbeeld als filmster, voetballer of voorvechter voor vrijheid en gelijkheid.
Als kind en jongere maakten ze vaak ongelooflijke dingen mee: van oorlog en slavernij tot gevangen zitten in je eigen huis. Maar veel is ook heel herkenbaar: armoede, rijkdom, gescheiden ouders, twijfels, verliefdheid, opstandigheid, ziekte, verlies, kracht, moed…
Door hun jeugd uitgebreid te beschrijven schetst Joke van Leeuwen een beeld van het land en de tijd waarin ze opgroeiden, en maakt ze duidelijk hoe deze bijzondere mensen geworden zijn wie ze zijn.
Anjo: ‘Kun je alleen ‘beginneling’ zijn als je jong bent. In zekere zin natuurlijk wel, maar kun je niet elke dag een nieuwe start maken? Dat dacht ik toen ik aan dit boek begon. Dit boek gaat over jonge mensen, soms nog kinderen die te maken krijgen met oorlog, ellende, vernedering en zich daar niet bij neerleggen. Aan de slag gaan en daarmee hun eigen leven en dat van anderen veranderen. Nog steeds, ook al zijn ze al jaren dood. Audrey Hepburn bijvoorbeeld. In Velp, waar ik geboren ben, staat een beeldje van haar; een jong dun meisje met een balletpakje aan … Zij bracht daar de oorlog door, had daar gruwelijke herinneringen aan. Maar ze bleef dansen en gaf les aan kinderen, om alle ellende even te vergeten. Ze werkte mee aan het verzet en werd uiteindelijk bevrijd door de Canadezen. Ze danste tot ze niet meer kon. Later werd ze ambassadeur van Unicef, het kinderfonds van de VN.
Of Phan Thi Kim Phúc, het meisje dat in de Vietnamoorlog voor napalmbommen vluchtte. Het was 1972. Het leverde een iconische foto op, die nog steeds diepe indruk maakt. Met haar broers en zussen was ze de grote weg op gerend, toen de bommen kwamen. Als enige was ze naakt. Nick Ut was de man die de foto’s maakte en haar naar het ziekenhuis bracht. De napalm had haar huid zeer ernstig aangetast, met blijvende en heel pijnlijke gevolgen. Pas in 2015 bracht een laserbehandeling wat verlichting.
Sadako Sasaki heeft maar twaalf jaar geleefd. Tien jaar eerder had ze de atoombom op Hiroshima overleefd. Als gevolg van de radioactieve straling kreeg ze na jaren toch de zogeheten atoombomziekte. Het ging steeds slechter met haar, de paarse plekken op haar lijf en de erge pijnen waren voorboden van het einde. Haar vader vertelde haar een oud Japans verhaal over kraanvogels die duizend jaar konden worden. En wie duizend kraanvogels vouwt zou zijn wens in vervulling zien gaan. Sadako wilde zo graag verder leven en besloot te gaan vouwen. Kleine vogels, omdat papier erg duur was. Ze vouwde met bonnetjes, snoeppapiertjes, gebruikte enveloppen … en is tot het laatst doorgegaan. Nu staat er een standbeeld voor Sadako en de jonge slachtoffers van de atoombom in het Vredespark van Hiroshima. Elk jaar hangen schoolkinderen slingers van papieren kraanvogels aan het monument. Dit is een boek over moed, je eigen weg gaan, nieuwe wegen vinden, van iets onbeduidends iets betekenisvols maken. En dat kan ons leven lang.’
Titel: Beginnelingen
Auteur: Joke van Leeuwen
Uitgever: De Bezige Bij
ISBN: 9789045127354
Prijs: € 16,99