so70s

Titel: So 70’s

Auteur: Wilbert Schreurs

ISBN: 9789460031052

Uitgever: Balans

Prijs: €14,95

Wat is er nog over van de trends van toen? Wat is er sindsdien veranderd? Het staat buiten kijf dat de jaren zeventig in de beeldvorming nog altijd onderbelicht en onderschat zijn. Het was niet het dolgedraaide decennium waarvoor het weleens is versleten. De jaren zeventig waren voor ons land niet alleen kleurrijk en enerverend, maar ook bijzonder relevant. Van de pukkel tot het Rode Boekje voor Scholieren, van Kralingen tot Een van de Acht, de commune en disco, van Ard Schenk tot de artotheek.
Van Abba tot zitkuil: Schreurs neemt de lezer mee naar een periode die tegelijk bijzonder en herkenbaar is. In korte, luchtige teksten beschrijft hij alle mogelijke aspecten van het decennium: muziek, film, literatuur, tv, politiek, religie, relaties, sport, gezondheid, eten, wetenschap et cetera. Daarbij legt hij regelmatig de link met het heden.
Anjo Geluk:
‘Flower power, peace, love, de stijl van The Seventies: het boekomslag typeert de inhoud. Aandacht voor na-oorlogse generaties lijkt een trend. Aan de hand van voorwerpen, kleding, maar ook van de thema’s die in die jaren speelden. Wilbert Schreurs maakt een combinatie. Een explosie van KLEUR in allerlei opzichten typeert de jaren 70. Na de grauwe, vooral keurige naoorlogse jaren van de wederopbouw stond alles ter discussie en waren de verwachtingen van de uitkomsten daarvan (te?) hoog gespannen. Het modewoord van toen ‘omturnen’ paste daarbij. Is de wereld daarvan echt leuker, rechtvaardiger en leefbaarder geworden? De keuze van de auteur is tamelijk willekeurig en vooral ingegeven door nieuwsgierigheid. Ook wat diepgang betreft is die heel afwisselend. Zo passeren het begrip voor pedofilie, de zaak Aantjes de revue, maar ook de bouw van Hoog-Catharijne, de Bescheurkalender en Klik-klakballen. Klik-klakballen …? Als je van de naoorlogse generatie bent zoals ik, kom je niet alleen veel oude bekenden tegen, maar is het mooi om er na een jaar of 40 met de bril van nu naar te kijken. Een minpuntje: het boek is op het omslag na saai vormgegeven. Helaas.’