cover eindeiemandFloor Bal & Grootzus  In 'Het einde van Iemand' legt Floor Bal (bekend van 'Het hele soepzootje') stapje voor stapje uit hoe het zit met dood zijn. Eerst leefde het lichaam nog en nu niet meer. Hoe kan dat? Wat gebeurt er dan met dat lichaam? Is dood zijn hetzelfde als heel lang slapen? En wat gebeurt er op een uitvaart?
Floor Bal geeft op duidelijke maar toch geruststellende wijze antwoord op deze vragen.
Haar tekst blijft feitelijk, maar heeft een ongekende warmte en genegenheid in zich. De illustraties van de Rotterdamse Grootzus zijn al even eigenzinnig. Met haar fantasievolle collages verbeeldt ze zowel de lichte als de donkere kanten van de dood met veel verve en kleur.

Anjo: “Hoe leg je uit wat ‘dood’ is? Hoe, dat je eerst nog leeft en even later niet meer? Ben je dan kapot? Nee, dingen gaan kapot, mensen, dieren en planten sterven. En dan worden ze niet meer levend, ze doen het nooit meer. Want iedereen heeft een begin en een einde. Aan het einde ben en blijf je voor altijd weg. Wat wel blijft: niet vergeten worden, omdat er mensen zijn die van je houden. Of moet je zeggen ‘hielden’? Floor Bal legt in heel simpele taal uit hoe het zit met het levenseinde. Wat het is en wat er dan allemaal gebeurt. Zo, dat dood gaan eigenlijk gewoon is, bij het leven hoort.
Wat opvalt: de hoofdpersoon is Iemand, met een hoofdletter. Het gaat over een persoon die iemand is en blijft.
De prachtige collages vormen een geweldige eenheid met de tekst en geven het boek een extra dimensie.
Dit is een boek voor mensen van 5 tot 100-plus. Met veel ruimte voor eigen ideeën, je eigen geloof. Een fantastisch en op een bepaalde manier een eerbiedig boek!”