cover ontpillenGezonder leven, minder pillen - David van Bodegom

In "Ontpillen” helpt arts en verouderings-wetenschapper David van Bodegom ons om gezonder te leven en minder pillen te gebruiken. Naarmate we ouder worden gaat er steeds meer in ons lijf haperen. Veel (ouderdoms)kwalen zijn goed te bestrijden met een gezonde leefstijl, maar veel vaker dan nodig is grijpen we naar pillen. Zo zijn er pillen om de bloeddruk en het cholesterol te verlagen en weer andere om de bloedsuikers in het gareel te krijgen. Het zijn medicijnen die de symptomen onderdrukken, maar het onderliggende probleem niet aanpakken.


Van Bodegom helpt ons om te ontpillen. Hoe houd je zelf je botten sterk, je maagzuur in bedwang en je darmen gezond? Slaap je beter als je meer sport? Kun je je hersenen trainen? "Ontpillen' helpt je je lijf beter te begrijpen en laat zien hoe je door aanpassing van je leefstijl minder pillen kunt slikken en langer gezond blijft. Eerder schreef Van Bodegom samen met Rudi Westendorp het boek Oud worden in de praktijk.

Anjo: ‘Een boek dat nu eens geen wonderen belooft, maar inzicht geeft in de belangrijkste lichaamsfuncties en aandoeningen waarmee vooral ook ouderen te maken krijgen: zoals hoge bloeddruk, slapeloosheid, botontkalking, depressies, diabetes, prostaatklachten en incontinentie. In overzichtelijke hoofdstukken. Geschreven in een prettige stijl, neemt Van Bodegom – arts en verouderingswetenschapper, verbonden aan het kennisinstituut Leyden Academy on Vitality and Ageing – de lezer mee, zodat je meer grip krijgt op je lijf en verantwoorde keuzes kunt maken. Aan de hand van feiten leer je je lijf beter te begrijpen, lees je wat pillen doen en wat niet én wat je zelf kunt doen door bijvoorbeeld je leefstijl aan te passen. Ontpillen? Ja, dat kan. Niet altijd, maar er zijn goede redenen om minder pillen te slikken. Denk bijvoorbeeld aan de bijwerkingen, de schijn dat met een pil het probleem is opgelost. Soms valse schijn. En de kostenfactor? ‘Ontpillen’ is een helder boek. Door de uitgebreide leeswijzer ook een compleet boek. Een aanrader!’

Titel: Ontpillen
Auteur: David van Bodegom
ISBN: 9789045036243
Uitgever: Atlas Contact, Amsterdam
Prijs: € 19,99