gesprekCatshuisgrootOp 22 september was er een gesprek op het Catshuis tussen Mark Rutte, Henk Reinen, die Minister Hugo de Jonge verving – en 8 ouderen en twee begeleiders.

Anjo Geluk, lid van de Raad van Ouderen die de Minister van VWS adviseert en voorzitter van Denktank 60+ Noord was hierbij een van de genodigde ouderen:

Het was een geanimeerd, ook van de kant van de gastheren goed voorbereid gesprek in een ontspannen sfeer en een prachtige omgeving. Op de achtergrond gastvrouwen, obers en een chauffeur die mij van het station haalde.

‘Acht ouderen, twee begeleiders (een dochter en een echtgenote) en ook de communicatiemedewerker (v) van AZ was erbij: een heel gemêleerd gezelschap. Na een welkomstwoord over het doel van het gesprek en iets over de geschiedenis van het Catshuis kregen we (rondje) allemaal het woord over onze ervaringen tijdens de coronacrisis. Ik heb natuurlijk over het werk van de Raad van Ouderen gehad: de verschenen adviezen/brieven in coronatijd; het advies (voorbereiding op de laatste levensfase) dat donderdag wordt gepresenteerd en het onderhanden advies over de crisis. Rutte is daarover ook bijgepraat door Henk Reinen, die ons werk (‘gedegen adviezen’) heeft toegelicht en geprezen als bijdragen aan het beleid van VWS. Ook over mijn andere activiteiten in relatie tot corona heb ik iets verteld: zoals de Denktank, de Zorggroep in deze regio en activiteiten in Overijssel. En ik heb natuurlijk het Webinar(ZIF/POUWER)over de nieuwe Gezondheidsnota vermeld. Rutte was geïnteresseerd, vroeg door en vertelde ook persoonlijke ervaringen. Het laatste onderdeel ging over de/een tweede fase. Wat moet zeker niet meer en wat juist wel? Wat ook nadrukkelijk een plaats kreeg: de lockdown in de verpleeghuizen, ICT/beeldbellen, het wegvallen van activiteiten, leeftijdsgrenzen, jong & oud, laaggeletterdheid (communicatie), de ervaringen van migrantenouderen, nadenken over de laatste levensfase (IC) …

De middag werd afgesloten met een foto voor het Catshuis; tijdens het gesprek zijn ook foto’s gemaakt. We werden tijdens het gesprek getrakteerd op een mini-high tea. Ik had er geen tijd voor helaas (volle mond …). Rutte wel!

We gingen naar huis met een kartonnen Torentje met notitieblaadjes.’