Wanneer: di 11-06-2024
Waar: House of Connections, het voormalige V&D-gebouw aan de Grote Markt, Groningen
   

Ouderen

Save the Date!

Verken samen met ons de toekomst van de zorg voor ouderen, van preventie in de thuissituatie tot aan integrale zorg in de tweede en derde lijn, tijdens de Aletta Dive: Toekomstbestendige zorg voor ouderen: mensen en systemen met veerkracht op 11 juni van 10:00 - 16:00 uur.

Dagvoorzitter is Karine van 't Land.

Steeds meer mensen worden steeds ouder. Het is het geschenk van de eeuw! Hoe kunnen we ervoor zorgen, dat zoveel mogelijk mensen ‘de extra jaren’ als betekenisvol en waardevol ervaren? Op deze Dive verkennen we de wisselwerking tussen ouderen en systemen voor gezondheid en zorg. Preventie waar het kan, integrale zorg waar het moet. We onderzoeken de grenzen aan zelfredzaamheid, en bespreken met ouderen zelf hoe die grenzen te benaderen. Samenwerking tussen ouderen, hun naasten en zorgverleners is een belangrijk thema. Ook in het programma zelf wordt voortdurend de samenwerking met ouderen gezocht.

Toonaangevende sprekers, waaronder o.a. Teun Toebes en Herbert Rolden, nemen ons mee in drie fasen in het leven van ouderen, in samenhang met gezondheid en zorg:

  • Fase van veerkracht: preventie en publieke gezondheid
  • Grenzen aan zelfredzaamheid: zorg en ondersteuning
  • Ziekte en behandeling: integrale zorg

We gaan, onder andere met Linet Weening-VerbreeJob van 't VeerTineke van Lingen en Anjo Geluk en Brigit Toebes concreet aan de slag in workshops rond zes thema's:

Mondgezondheid - Meer ziekten, meer domeinen - Herkenning en de omgang met dementie - Valpreventie - Actief voorbereiden op later - Verdrag voor rechten van ouderen

Onze doelen zijn:
  • Het vergroten van bewustwording over gezondheidsuitdagingen bij het ouder worden
  • Het bevorderen van samenwerking en kennisuitwisseling tussen verschillende disciplines
  • Het identificeren van concrete actiepunten voor vervolgprojecten, beleidsbeïnvloeding en financieringsmogelijkheden
  • Het leggen van verbindingen, het opbouwen van netwerken, tussen onderzoekers, zorgverleners en belanghebbenden.

Uw deelname is van grote waarde bij het vormgeven van de toekomst van de gezondheidszorg. Hier kunt u met experts en belanghebbenden werken aan praktische oplossingen voor urgente gezondheidskwesties. Samen maken we het verschil.

Zodra we het volledige programma hebben samengesteld, zullen we het met u delen.

We kijken ernaar uit u te verwelkomen op dinsdag 11 juni in het Groot Handelshuis in Groningen.

De voertaal is Nederlands.

Het programma van deze Dive is samengesteld in samenwerking met Alzheimer Centrum Groningen, FAITH, UMCG, Stenden NHL, HANZE.